ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι λένε στο Μαξίμου για τους «Παραιτηθείτε» και τη ΝΔ

Τι λένε στο Μαξίμου για τους «Παραιτηθείτε» και τη ΝΔ
Eurokinissi

Μπορεί να μην άνοιξαν σαμπάνιες, όμως τα χαμόγελα ήταν διάχυτα το βράδυ της Τρίτης στο Μαξίμου. Ο λόγος; Η αποτυχία της συγκέντρωσης των «Παραιτηθείτε»! Η μικρή προσέλευση κόσμου προκάλεσε ευφορία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή του και εδραίωσε τις κρατούσες αντιλήψεις του.

«Με 1.500 άτομα δεν μπορείς να προκαλέσεις την παραμικρή ζημιά στην κυβέρνηση. Καταφέρνεις το ακριβώς αντίθετο, αφού δείχνεις αδυναμία να κινητοποιήσεις τον κόσμο, ακόμα και στην πιο δύσκολη φάση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πέσει ούτε στη Βουλή, ούτε και στους δρόμους», λέει στο CNN Greece ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όχι στις πρόωρες εκλογές

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το στρατηγικό λάθος της ΝΔ, το οποίο και αναπαρήγαγαν οι «Παραιτηθείτε», είναι το αίτημα για πρόωρες εκλογές . Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η κίνηση των «Παραιτηθείτε» ήταν καθοδηγούμενη από την Πειραιώς. Αυτή τη στιγμή μόνο ένα στενό πολιτικό ακροατήριο της ΝΔ ασπάζεται το αίτημα για εκλογές. Αποτελεί γενικευμένη πεποίθηση ότι με πρόωρες εκλογές θα πάνε στράφι οι θυσίες των τελευταίων ετών. Πέραν τού ότι η απόρριψη των εκλογών είναι συντριπτικά πλειοψηφική στην κοινωνία, είναι και η άποψη που ενστερνίζεται σχεδόν το σύνολο των ισχυρών οικονομικών παραγόντων του τόπου. «Η ΝΔ εγκλωβίζεται σε μια αδιέξοδη στρατηγική. Τις εκλογές δεν τις θέλουν ούτε ο λαός, ούτε η ελίτ», υπογραμμίζει ο αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησαμε.

syntagma 4

Το χαρτί της ανάπτυξης

Έχοντας υιοθετήσει την ανάλυση περί εγκλωβισμού της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να μετατρέψει την ανάπτυξη σε πολιτική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Παλιότερα κάτι τέτοιο θα ακουγόταν παράδοξο για έναν ηγέτη της Αριστεράς, αλλά το προφίλ που οικοδομεί ο πρωθυπουργός είναι αυτό του εγγυητή της οικονομικής σταθερότητας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό το απόσπασμα από τη χτεσινή εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Ο κύριος στόχος μας, σχετίζεται με την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και των δυνάμεων που αποτελούν τον κορμό της κυβέρνησης, αλλά κυρίως των παραγωγικών δυνάμεων, προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να δώσουμε μία προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης και δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας. Γνωρίζαμε και πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ότι είχε διαμορφωθεί ένα περιβάλλον θετικό, υπήρχε, όμως, αυτή η αναμονή, αλλά είχε διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ιδιαίτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αυτό το περιβάλλον ήταν πρωτοφανές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Η αντιδιαστολή που θα επιχειρήσει να κάνει το Μαξίμου είναι η «υπευθυνότητα» Τσίπρα έναντι του «τυχοδιωκτισμού» Μητσοτάκη. Εύλογα, βέβαια, θα παρατηρούσε κανείς ότι πριν τρία χρόνια ήταν ο Αντώνης Σαμαράς που είχε το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός υποστήριζε με πάθος ότι ο τόπος θα σωθεί μόνο με εκλογές!

Ανασχηματισμός το φθινόπωρο

Αν και το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ανασχηματισμός να πάει τον Σεπτέμβριο. Το σενάριο του Σεπτέμβρη εξασφαλίζει τη μέγιστη επικοινωνιακή επίδραση του ανασχηματισμού, ενώ δίνει την ευκαιρία στους υπουργούς να δείξουν τις ικανότητες τους τώρα που δεν υπάρχει ο βραχνάς της αξιολόγησης. Πάντως η λίστα των... υπουργικών προγραφών έχει ανοίξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ