ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Παυλόπουλου στην Άγκυρα για την Αγιά Σοφιά

Μήνυμα Παυλόπουλου στην Άγκυρα για την Αγιά Σοφιά
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

Την προκλητική ενέργεια της Άγκυρας αναφορικά με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά, σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι μνημεία, όπως η Αγία Σοφία, και να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή σου προοπτική είναι ανοιχτή.

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Στο ίδιο ύφος και η ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η τουρκική κυβέρνηση προβαίνει για ακόμη μια φορά σε ενέργειες που προσβάλλουν τη διεθνή κοινότητα, το θρησκευτικό συναίσθημα και το αίσθημα σεβασμού και μνήμης της παγκόσμιας ιστορίας», επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO», τονίζει ο κ. Παπαδημούλης και συνεχίζει: «Η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει τη θρησκεία στην υπηρεσία των πολιτικών της επιδιώξεων, παραχαράσσοντας την ιστορία και τορπιλίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία, δεν αποτελούν θετική εξέλιξη σε μια ήδη ταραγμένη πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά περιοχή».

Παράλληλα απευθύνεται στην Κομισιόν και ρωτάει:

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την προστασία του πολιτιστικού χαρακτήρα και της οικουμενικότητας του μνημείου της Αγίας Σοφίας;
2. Αναγνωρίζει ότι τέτοιες κινήσεις προσβάλλουν τις προσπάθειες διαθρησκευτικού διαλόγου και πλήττουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοαχή της Ανατολικής Μεσογείου;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ