ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ύστατη προσπάθεια για λύση στο θέμα των σκουπιδιών

Ύστατη προσπάθεια για λύση στο θέμα των σκουπιδιών
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ύστατη προσπάθεια καταβάλλει η κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των σκουπιδιών με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους στο Μέγαρο Μαξίμου. Έπειτα από το αδιέξοδο που υπήρξε κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο πρωθυπουργός απεύθυνε πρόσκληση στους εργαζόμενους «προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, το βράδυ της Δευτέρας, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που αφορά στην επίλυση του ζητήματος με τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Δεδομένης της εξαιρετικής σημασίας που έχει για το κοινωνικό σύνολο η πλήρης και λυσιτελής κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας των ΟΤΑ, με την παράγραφο 1 σκοπείται η επιτάχυνση και η διευκόλυνση των προβλεπόμενων από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο διαδικασιών σύστασης των αναγκαίων νέων θέσεων τακτικού προσωπικού ή κάλυψης των υφιστάμενων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων του», αναφέρεται στην τροπολογία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, μέσω της πρόβλεψης τυχόν αναγκαίων νέων οργανικών θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, υπό την προϋπόθεση ύπαρξη δυνατότητας κάλυψης από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις που έρχονται από τα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών της ετήσιας δαπάνης του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων θέσεων.

4167971

(Πηγή:EUROKINISSI)

Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

Capture copy

(Πηγή: EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ)

«Βουνά» τα σκουπίδια - Εισαγγελική παρέμβαση

Η κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα είναι αφόρητη με τα σκουπίδια να έχουν σχηματίσει λόφους σε πολλές περιοχές. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη με το ΚΕΕΛΠΝΟ να προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχουν τα σκουπίδια για την υγεία των πολιτών.

Για το θέμα μάλιστα υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση. Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο να μελετήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να κρίνει αν από τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας προκύπτει η διάπραξη του κακουργήματος της διακεκριμένης περίπτωσης ρύπανσης περιβάλλοντος και του πλημμελήματος της παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου.

Η εντολή του εισαγγελέα είναι, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης των δύο αδικημάτων, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να απαγγελθούν κατηγορίες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ