ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριος καυγάς στη Βουλή και τα «γαλλικά» του Τσακαλώτου - Οι αμοιβές του Υπερταμείου

Άγριος καυγάς στη Βουλή και τα «γαλλικά» του Τσακαλώτου - Οι αμοιβές του Υπερταμείου
EUROKINISSI

Σφοδρή αντιπαράθεση με διόλου κολακευτικές εκφράσεις σημάδεψε την ακρόαση της διοίκησης του Υπερταμείου στη Βουλή. Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ξεπουλά δημόσια περιουσία, αλλά και οι απολαβές του προέδρου της διευθύνουσας συμβούλου βρέθηκαν στο επίκεντρο, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα.

Η φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει μεγάλη διαφορά με τις προηγούμενες –«δεν υπέστη ότι ο Απόστολος Παύλος στο δρόμο για τη Δαμασκό» - και η παραδοχή, για άλλη μια φορά, ότι το Υπερταμείο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού γιατί υπήρχε πίεση από τους δανειστές, προκάλεσε αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ. « Κάναμε έναν συμβιβασμό γιατί υπήρχε πίεση από τους δανειστές αλλά μέσα σε αυτόν τον συμβιβασμό κρατήσαμε το μωρό και ας φύγει το μπουγαδόνερο και αυτό είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κοινωνικούς σκοπούς», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους βουλευτές της ΝΔ να διαμαρτύρονται έντονα.

«Είναι γαϊδουριά αυτό που κάνεις», είπε προς τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο ο υπουργός Οικονομικών που νωρίτερα ήρθε σε άγρια κόντρα με τον Χρήστο Σταϊκούρα για τις απολαβές της διοίκησης του Ταμείου. Ύστερα από πίεση, ο πρόεδρος του Υπερταμείου Γιώργος Διαμαντόπουλος που αρχικά αρνήθηκε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην αμοιβή του, λέγοντας πως καθορίστηκε από το εποπτικό συμβούλιο με βάση έρευνα αγοράς από διεθνή οίκο αξιολόγησης παραδέχθηκε ότι λαμβάνει 75.000 συν ένα ποσό για τα έξοδα παράστασης. Η διευθύνουσα σύμβουλος Ουρανία Αικατερινάρη, κόρη της πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, λαμβάνει 270.000 ευρώ.

Ένταση υπήρξε όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης θέλησε να απαντήσει στις κατηγορίες περί λαϊκισμού που του καταλόγισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Παλιά δεν ήσασταν τόσο λαϊκιστής και κρίμα που τώρα το κάνετε επειδή ο αρχηγός σας αναγκάστηκε να κάνει συμμαχία με ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ΝΔ», είπε ο υπουργός Οικονομικών κι ενώ ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει, εκείνος πήρε το σακίδιό του και αποχώρησε.

«Ο υπουργός αποχωρεί, δεν υπάρχει προηγούμενο», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ με τον Μάκη Μπαλαούρα να απαντά ότι υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος και η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου δεν απέκλεισαν ιδιωτικοποιήσεις για πτωχευμένες ή υπό κατάρρευση εταιρίες. Σημείωσαν πως για την ώρα δεν είναι εντός Υπερταμείου τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης των ΔΕΚΟ στις δύο θυγατρικές του Ταμείου, η διοίκηση θα ζητήσει και θα έχει λόγο στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για την κάθε μια, κάτι που δεν αποκλείει για τη αντιπολίτευση ακόμη και τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής. Εξάλλου, το Ταμείο θα έχει λόγο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στο διορισμό των διοικήσεων.

Στον προθάλαμο της αποκρατικοποίησης βρίσκονται το 34% της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, το ΜΕΤΡΟ και οι Αστικές Συγκοινωνίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ