ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κεντροαριστερά σε αναζήτηση ταυτότητας και μοντέλου: Μακρόν ή Κόρμπιν;

Η κεντροαριστερά σε αναζήτηση ταυτότητας και μοντέλου: Μακρόν ή Κόρμπιν;
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Προσπάθεια επανεκκίνησης για την ανασυγκρότηση του χώρου της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ή, επί το ελληνικότερων, της κεντροαριστεράς, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι σ' αυτή τη φάση έχει ορισμένα "ατού" με το μέρος της:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απώλεσε την "αγνότητά" του: είναι, πλέον, και αυτός μνημονιακό κόμμα.

2. Οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, ανεξάρτητα του τι θα γίνει στο τέλος, προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τον εναγκαλισμό με τον νεοφιλελευθερισμό της κ. Μέρκελ.

3. Το "μοντέλο Μακρόν", μπορεί να μη ταιριάζει με τον χώρο της κεντροαριστεράς ωστόσο δεν είναι λίγοι στο ΠΑΣΟΚ που... σκέφτονται προς αυτή την κατεύθυνση. Κάποιοι άλλοι, βέβαια, έχουν ως πρότυπο" το "μοντέλο Κόρμπιν". Σε Γαλλία και Βρετανία, όμως, λειτουργεί πολύ διαφορετικά το πολιτικό σύστημα, ενώ το γεγονός ότι στη Γαλλία εξαφανίστηκαν τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν σημαίνει και (πολιτικές) ομοιότητες.

Η πρόταση του Τσίπρα και ο "πόντος" στη Φώφη

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι φανερό, ότι ο Αλ. Τσίπρας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χώρου. Η [ηγεμονική] πρότασή του Αλ. Τσίπρα προς την Φ. Γεννηματά ["πρόσκληση προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια"] σκόπευε στο να δηλώσει "παρών" στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου του που ξεκινά σήμερα. Η αρνητική απάντηση του επίσημου ΠΑΣΟΚ [Φ. Γεννηματά: Ματαιοπονεί ο Τσίπρας, θα ηττηθεί στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο] ήταν αναμενόμενη και από το Μαξίμου -έγινε στα πλαίσιο της προετοιμασίας για το μέλλον. Η συνέντευξη, όμως, του Αλ. Τσίπρα λειτούργησε, τελικά, σε βάρος του και υπέρ της Φ. Γεννηματά.

Οι προτάσεις και οι παρουσίες

Στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα δείχνουν την απόλυτη κυριαρχία της Φ. Γεννηματά -χωρίς, όμως, να υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης- με τους "συνήθεις υπόπτους" του χώρου να προσπαθούν να ταράξουν την εσωκομματική... "γαλήνη" του συνεδρίου. Έτσι καταγράφονται γενικές απόψεις για ριζοσπαστικό πρόγραμμα (ποιο;), να μπει τέλος στον αριστερό λαϊκισμό και το δεξιό ελιτισμό (πως;), ενώ ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζητούν εκλογή αρχηγού από τη βάση στο συνέδριο του νέου φορέα. Γενικές προτάσεις, δείγμα της άκαρπης έως σήμερα αναζήτησης ταυτότητας από την κεντροαριστερά.

Κατά τα άλλα, όλοι δηλώνουν ότι θα παραβρεθούν: από τον Κ. Σημίτη μέχρι τον Γ. Παπανδρέου και τον Β. Βενιζέλο, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, για πρώτη φορά μετά το 2015. Ας σημειωθεί, πάντως, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ότι δεν πρόκειται για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχουν ακόμα ανοιχτά μέτωπα (θα γίνει το φθινόπωρο), με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσφορία από στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθούν ως ισότιμους τούς Θ. Θεοχαρόπουλο, Φ. Κουβέλη, εκπροσώπους κινήσεων, κ.ά.

pasok

Οι ενδιαφερόμενοι

Η Φ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε εκλογή νέου αρχηγού, αλλά φαίνεται ότι στελέχη ή και υποψήφιοι, δεν της έχουν εμπιστοσύνη. Ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι πρόεδροι, πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται να είναι οι:

- Φ. Γεννηματά.

- Θ. Θεοχαρόπουλος.

- Ν. Ανδρουλάκης.

- Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ως εκφραστής των Βενιζελικών, καθώς και

- Ένας Παπανδρεϊκός, ίσως ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Ρόλο κλειδί στην ηγεσία αλλά και στην εκλογή του νέου αρχηγού αναμένεται να παίξουν οι Β. Βενιζέλος, Στ. Θεοδωράκης, αν τελικά το Ποτάμι συμπράξει στον νέο φορέα, καθώς και όσοι "διαθέτουν" μηχανισμό επιρροής μελών, όπως οι Κ. Σκανδαλίδης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Εύα Καϊλή στη Θεσ/νίκη και άλλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ