ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Νέα κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων
eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, μετά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του κρατιδίου, δήλωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση ούτε αναμένει κάποια “δραματική αλλαγή” στο θέμα του ονόματος τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα συνέστησε στις δυο χώρες (Ελλάδα και Σκόπια) να συνεργαστούν και να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους και εκτίμησε ως ικανοποιητικό το γεγονός πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Συνομιλούμε εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα του ονόματος, ενώ έχουν περάσει και τρία χρόνια από τότε που βρέθηκα εδώ την τελευταία φορά. Το θέμα της ονομασίας είναι σημαντικό περιφερειακό ζήτημα και σημαντικό ζήτημα για τον ΟΗΕ και την εδώ χώρα» πρόσθεσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεβ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια είχε προγραμματίσει να μεταβεί στην Αθήνα, όμως όπως ανέφερε δεν θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα, λόγω της απουσίας του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Ελβετία, όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ