Τσαβούσογλου σε Κοτζιά: Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνομιλία του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Ερωτηθείς από τον έλληνα υπουργό γιατί η Τουρκία επιμένει να κρατήσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κι αν σκοπεύει να κάνει χρήση τους, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε:
«Ναι θέλουμε να κρατήσουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δικαίωμα επέμβασης θα ισχύει μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς».
Μάλιστα πριν διαρρεύσει ο συγκεκριμένος διάλογος, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε αφήσει αιχμές σημειώνοντας πως «κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες, μέσα από επίπονη συζήτηση, ομολόγησαν οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».
Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή ημέρα των διαπραγματεύσεων η Άγκυρα επέμεινε στις θέσεις της για διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας, με τον κ. Τσαβούσογλου να εμμένει στη διατήρηση παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο και να υπερασπίζεται την παραμονή των στρατευμάτων στο νησί. Τόνισε μάλιστα πως η Άγκυρα θα τα χρησιμοποιήσει εφόσον χρειαστεί.
Στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας - ΗΠΑ: Τα ισχυρά μηνύματα από το ραντεβού Γεραπετρίτη - Ρούμπιο κα ο διάλογος με ορίζοντα την Αθήνα
07:30
Η Warner Bros «περνά» στην Paramount: Η Netflix αποσύρθηκε από την «μάχη» για την εξαγορά
07:26
Το Πακιστάν κήρυξε ανοιχτό πόλεμο κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν: Βομβαρδισμοί στην Καμπούλ, πάνω από 130 νεκροί (vids)
07:15
Χρήστος Μεγάλου: Προς ισχυρό πρώτο 3μηνο η Πειραιώς - Σε περιβάλλον ομαλοποίησης επιτοκίων το 2026
07:05