ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Σε μερικές περιπτώσεις η κριτική της ΝΔ για τα Εξάρχεια είναι σωστή

Τόσκας: Σε μερικές περιπτώσεις η κριτική της ΝΔ για τα Εξάρχεια είναι σωστή
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Σε μερικές περιπτώσεις η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για τα Εξάρχεια είναι σωστή», παραδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ιδίου και των πυροσβεστών αλλά και τις καταλήψεις κτιρίων στην Αθήνα, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «λάθος τρόπο έκφρασης».

«Είναι ένα πρόβλημα πολλών δεκαετιών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιλυθεί και να γίνουν τα Εξάρχεια μια γειτονιά σαν όλες τις άλλες. Θέλει όμως μεγάλη προσπάθεια, δεν γίνεται σε 24 ώρες, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο κ. Τσόκας μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και συμπλήρωσε:

«Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά πιστεύω ότι αυτή η στροφή -με έμφαση στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, των μεγάλων συμμοριών, των ληστών- έχει αποδώσει. Γιατί η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από δακρυγόνα και καταστολή, είναι για την προστασία του πολίτη και στην υπηρεσία του πολίτη. Άσχετα με την κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση κατά κόρον για το θέμα των Εξαρχείων και εάν σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και σωστή, η μείωση των ακραίων στοιχείων και η στροφή που έχει γίνει στην καλύτερη αποτελεσματικότητα και στην πιο σωστή παρουσία των αστυνομικών, νομίζω πως πρέπει να καταγραφεί. Τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών δεν είναι όργανα επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων, είναι για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών».

Ερωτώμενος για την κόντρα του με τις Πυροσβεστικές δυνάμεις, η οποία ξέσπασε με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μάνη, ο υπουργός τόνισε: «Οι συνδικαλιστές έβγαλαν μια ανακοίνωση με την οποία ειρωνεύονταν την επίσκεψή μου στο κέντρο επιχειρήσεων. Φυσικά, δεν μπορούν να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν την επίσκεψη στους χώρους της Πυροσβεστικής γιατί αν θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο, μάταια προσπαθούν».

«Υπάρχει μια μερίδα συνδικαλιστών, η οποία δεν θέλει καμία εκσυγχρονιστική προσπάθεια. Χλεύαζαν και προσπάθησαν με λυσσαλέο τρόπο να αποτρέψουν τη δημιουργία Πυροσβεστικής Σχολής στην Πτολεμαΐδα. Αντιστέκονταν, γιατί πιθανώς τα συμφέροντα ήταν στην παραμονή της σχολής στην Αθήνα και με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να αποτρέψουν άλλους εκσυγχρονισμούς. Για παράδειγμα, τα GPS, που δείχνουν τη θέση κάθε πυροσβεστικού οχήματος σε όλη την Ελλάδα – ίσως κάποιοι να μη θέλουν τον έλεγχο. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τεράστιες δομικές αδυναμίες και προβλήματα. Θα πρέπει επιτέλους να μοιάσει στα σύγχρονα πυροσβεστικά Σώματα, να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει αντιλήψεις και δομές. Πρέπει να πάψει να σέρνεται από τις διαφορές που υπάρχουν σε κατηγορίες των αξιωματικών και των υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος», είπε ακόμη ο κ. Τόσκας.

Αναφερόμενος στις καταλήψεις στο κέντρο της πρωτεύουσας και κατά πόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εκτελέσει τις εισαγγελικές εντολές εκκένωσής τους ο κ. Τόσκας εξέφρασε την προσωπική του πεποίθηση πως «οι καταλήψεις είναι λάθος τρόπος έκφρασης αυτών που βρίσκονται σε αυτές. Από εκεί και πέρα είναι ένα θέμα που, για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να επιλυθεί έτσι ώστε και να μην υπάρχουν αναταράξεις – και να επιλυθεί με κάποιον τρόπο. Είμαι αντίθετος με τις καταλήψεις ιδιωτικών χώρων και με τις καταλήψεις που εγκυμονούν κινδύνους. Όπου επιβάλλει το κοινωνικό περιβάλλον και όπου υπάρχουν κίνδυνοι, εκεί προχωράμε. Όπως γνωρίζετε, οι επιχειρήσεις δεν προαναγγέλλονται».

Μίλησε ακόμη για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην εναέρια πυρόσβεση τονίζοντας πως «αναζητούμε στο εξωτερικό λύσεις ή «πατέντες», όπως κάνουν σε όλο τον κόσμο, για να αναπληρώσουμε το κενό. Τα CL 215 είναι παλιά και δεν έχουν μεγάλο όριο ζωής ακόμη, συν ότι έχουν πολλά προβλήματα διαθεσιμότητας και ανταλλακτικών που αναζητούνται σε «μάντρες». Η εναλλακτική λύση πιστεύω ότι είναι στα στρατιωτικά ελικόπτερα Σινούκ με κάδους και ηλεκτρονικό σύστημα τμηματικής ρίψης νερού. Μια τελευταία «πατέντα» που έχει κατασκευαστεί στην Αμερική είναι η τοποθέτηση μηχανισμού ρίψης νερού με μικρότερο κόστος. Εάν αυτή η πατέντα αξιοποιηθεί, θα μπορούσε να μειωθεί η δαπάνη των μισθωμένων. Σε αυτές τις λύσεις προσανατολιζόμαστε για το επόμενο καλοκαίρι. Δηλαδή Σινούκ, συν διάφορες «πατέντες» που μπορεί να επιλεγούν».

Τόνισε ακόμη πως είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός του μεταναστευτικού από το πρόβλημα της τρομοκρατίας. «Η χρησιμοποίηση του μεταναστευτικού από κάποιους με εξτρεμιστικές απόψεις ή τζιχαντιστές μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό έχουμε απλώσει τις κεραίες μας και στα νησιά και στον ηπειρωτικό χώρο. Δεν κρύβουμε ότι φτιάχνουμε δίκτυα πληροφοριών, προσέχουμε τους καταυλισμούς, συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες, ακριβώς για να θωρακίσουμε τη χώρα και να αποτρέψουμε τέτοιους κινδύνους. Δεν έχουν εντοπιστεί πάντως κάποιοι επικίνδυνοι άνθρωποι για τη δημόσια ασφάλεια ή κάποιοι που να οργανώνονται προκειμένου να προβούν σε κάποια ενέργεια. Οφείλουμε όμως να μην εφησυχάζουμε».

Αναφορικά με την πάταξη της εγχώριας τρομοκρατίας ο υπουργός είπε: «Υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα εδώ από «ουρές» της παλιάς τρομοκρατίας και κάποια άλλα περιστατικά, που επικεντρώνονται κυρίως σε επίπεδο εντυπώσεων. Υπενθυμίζω ότι επί εποχής δικής μας συνελήφθη η Ρούπα, μια τρομοκράτης καταζητούμενη για πολλά χρόνια. Προσπαθούμε επίσης να συλλάβουμε και αυτούς οι οποίοι κατασκευάζουν και διανέμουν αυτά τα «τρομοπακέτα», θύμα των οποίων έπεσε ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. Σε επίπεδο ευθυνών έχουν απομακρυνθεί δύο αστυνομικοί και περιμένουμε αυτές τις ημέρες το πόρισμα ώστε να καθοριστεί το είδος των ευθυνών άλλων, εάν υπάρχουν».

Ολοκληρώνοντας και αναφερόμενος στο πολιτικό του μέλλον ο ίδιος τόνισε πως «άλλη δουλειά έκανα επί 35 χρόνια. Δεν θα ήθελα να γίνω πολιτικάντης και δεν προφταίνω να γίνω πολιτικός καριέρας. Δεν έχω σκοπό να απασχοληθώ για πάρα πολλά χρόνια στη θέση του βουλευτή ή του υπουργού. Εγώ κουβαλάω μια προϊστορία και μια εμπειρία από την προηγούμενη σταδιοδρομία μου. Αυτή με έχει οδηγήσει σε αποφάσεις – και καλές και όχι καλές. Πάντα οι πράξεις μας έχουν σχέση με το παρελθόν μας, πώς βλέπουμε το μέλλον, πώς αντιμετωπίζουμε το παρόν. Η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας κάθε μέρα εκλογές, φάνηκε ότι έχει κοντόφθαλμο στόχο. Προϋπόθεση για να πάμε καλύτερα σε όλα τα επίπεδα είναι να υπάρχει ένα κλίμα κοινής προσπάθειας και σε μερικές περιπτώσεις και συναίνεσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ