ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία Κοτζιά την ερχόμενη Τρίτη

Κύπρος: Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία Κοτζιά την ερχόμενη Τρίτη
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Αναλυτική ενημέρωση για τις συνομιλίες για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκαν στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου από τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου

Οι λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που οδηγήθηκε σε ναυάγιο συζητήθηκε αναλυτικά στη σύσκεψη του προέδρου της Κύπρου με τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ την επόμενη Δευτέρα θα συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο με την για να ανταλλάξει απόψεις για τα επόμενα βήματα. Την Τρίτη, το Σώμα θα συνεδριάσει στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Κυπριανού: Η κατάσταση βρίσκεται σε οριακή φάση

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού -που σήμερα φτάνει στην Αθήνα για να έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα-συνέστησε την προσοχή όσων επιχαίρουν για το αποτέλεσμα. «Επειδή βλέπω κάποιους να είναι ευτυχισμένοι με την κατάληξη, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι απλά δεν έχει λυθεί το Κυπριακό αλλά δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Και πρέπει να εκτιμήσουμε τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί με δεδομένες δηλώσεις ΗΕ και Τουρκίας» ανέφερε.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ενδεχομένως να διαιωνιστεί η κατάσταση «και χρειάζεται να καταβληθούν έντονες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

«Η κατάσταση είναι «σε πολύ κρίσιμη και οριακή φάση. Και χρειάζεται να δούμε πώς θα δώσουμε ελπίδα και προοπτική».

Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει την κύρια ευθύνη για τις εξελίξεις και τόνισε ότι «συμπεριφέρεται προκλητικά και απαράδεκτα». Διερωτήθηκε ωστόσο, αν και η δική μας πλευρά λειτούργησε με τον σωστό τρόπο «ώστε να διευκολύνουμε ή όχι την Τουρκία στη στόχευσή της».

Αναφορικά με το ταξίδι του στην Αθήνα, είπε ότι επιβάλλεται να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα. «Θα γίνει αναφορά και στο τι έχει συμβεί. Το κύριο όμως είναι το πώς προχωρούμε παρακάτω», πρόσθεσε.

Εντός εβδομάδας η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο του γεωτρύπανου West Capella στην κυπριακή ΑΟΖ άρχισε. Το πλοίο αναμένεται να βρίσκεται στο τεμάχιο 11 την Τετάρτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρητικές εργασίες.

Στην Κύπρο επικρατεί ανησυχία καθώς μετά την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας στις γεωτρητικές εργασίες. Αν και το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Κοτζιάς συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Παράλληλα, στις 5.00 μ.μ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει αναλυτικά τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, μετά το ναυάγιο της πενταμερούς Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί στις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική πλευρά επί ένα δεκαήμερο και προσέκρουσαν στην 'αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας' η οποία, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του (το Σάββατο) το ΥΠΕΞ:

Διέψευσε όλους όσοι είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της, οδήγησε σε αδιέξοδο και τίναξε στο αέρα τη Διάσκεψη, αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ