ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση του Βαρουφάκη για το σύστημα παράλληλων πληρωμών...

Η απάντηση του Βαρουφάκη για το σύστημα παράλληλων πληρωμών...
EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/Φωτογραφία αρχείου

Φωτιά έχει ανάψει στο πολιτικό σκηνικό η αποκάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το σύστημα παράλληλων πληρωμών.

«Ο κ. Βαρουφάκης μας είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το MΟU (σ.σ IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή...», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Μου χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό, το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι (...)» συμπλήρωσε ο Γιάννης Τσιρώνης.

«Αυτά τα νομίσματα, υπογράμμισε ο υπουργός, δεν διανέμονται από τράπεζες, είναι πρωτοβουλίες πολιτών... κινηματικό χρήμα, LEDS (Local Exchange Trading Systems). Aυτά τα χρήματα στην Ευρώπη δεν τα κυκλοφορεί το δημόσιο, είναι άλλο πράγμα».

Παραδοχή... Βαρουφάκη

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτηση στο Twitter, επιβεβαιώνει τον κ. Τσιρώνη γράφοντας χαρακτηριστικά στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Και βέβαια ανέπτυξα στο υπουργικό συμβούλιο, το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Εκ των ων ουκ άνευ».

Θύελλα αντιδράσεων

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει σε Υπουργικό Συμβούλιο το 2015 το σχέδιο για πληρωμές σε παράλληλο νόμισμα, το λεγόμενο I.O.U., προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ο τότε, αλλά και τώρα Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην Υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U. και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του.

Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη.

Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες.
Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι “το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυχτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή”.

Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ».

ΠΑΣΟΚ: «Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και " θα είναι ντάλα μεσημέρι"»

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης αναφέρει:

«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ο εν ενεργεία Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα, μας πληροφόρησε κι αυτός με τη σειρά του, χαλαρά, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το 2015 το σχέδιο για πληρωμές σε παράλληλο νόμισμα και κουπόνια. Και ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη ο κ.Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή ιχθύος.

Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν την διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από την δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και " θα είναι ντάλα μεσημέρι"!».

Ποτάμι: Οι πολίτες οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια

«Τότε κατήγγελλαν όσους αποκάλυπταν τα τυχοδιωκτικά σχέδια τους, όπως έκανε το Ποτάμι. Τώρα ομολογούν με τον πιο φυσικό τρόπο, ότι συζητούσαν ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο για παράλληλο νόμισμα», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.

«Ο κ. Τσιρώνης αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα», αναφέρει ακόμη ο Δημήτρης Τσιόδρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ