ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κυπριακή Βουλή διαβιβάζεται ο απόρρητος "Φάκελος της Κύπρου"

Στην Κυπριακή Βουλή διαβιβάζεται ο απόρρητος "Φάκελος της Κύπρου"
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την εξουσιοδότηση της Βουλής για να διαβιβάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου το περιεχόμενο του απόρρητου «Φακέλου της Κύπρου» θα ζητήσει αύριο, στο περιθώριο της ενημέρωσης του Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Βούτσης.

Η πρωτοβουλία του Νίκου Βούτση αναλαμβάνεται λίγες μόλις ημέρες πριν την επέτειο του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου και τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο.

Πρόκειται επί της ουσίας για το επόμενο στάδιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπέγραψαν το 2016 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Ομήρου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο το υλικό που συνέλεξε η εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε για όσα διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα του 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προέβλεπε τη σύσταση επιστημονικής ομάδας, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου, η οποία ταξινόμησε και ψηφιοποίησε όλο το υλικό. Η ομάδα των επιστημόνων κατέγραψε και ενσωμάτωσε απόρρητα έγγραφα στα οποία δεν είχαν πρόσβαση ούτε οι βουλευτές που μετείχαν τότε στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε το 1986 και παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της το 1988.

Ο «Φάκελος της Κύπρου θα διαβιβαστεί με τις υπάρχουσες ρήτρες εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με πληροφορίες όμως, υπάρχουν σκέψεις για τον αποχαρακτηρισμό του στο επόμενο χρονικό διάστημα με τη σύμφωνη γνώμη των δύο Κοινοβουλίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ