ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: «Δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε σε μια 'βιομηχανία' εξεταστικών»

Βούτσης: «Δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε σε μια 'βιομηχανία' εξεταστικών»
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε μια «βιομηχανία» εξεταστικών όσον αφορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για εξεταστική στην υπόθεση Καμμένου, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Παράλληλα έθεσε ως βασικό ζήτημα τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη νέα της Σύνοδο της Βουλής που ξεκινάει τον Οκτώβριο.

«Πιστεύω πως θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Γ΄ Σύνοδος της παρούσας Περιόδου της Βουλής, που ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου. Νομίζω πως μέχρι τέλους του έτους, θα γίνει δυνατόν να ξεκινήσει η διαδικασία κατά το άρθρο 110 του Συντάγματος, η οποία είναι συγκεκριμένη, αυστηρή, και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας σίγουρα, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα τα όποια συμπεράσματα ή οι όποιες απόψεις, που όχι μόνο θα κατατεθούν από τα κόμματα και τους βουλευτές αλλά συνελέγησαν και το προηγούμενο διάστημα, με τη δημόσια διαβούλευση που έγινε από πλευράς της κυβέρνησης», ανέφερε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Απαντώντας στο ερώτημα για την εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ πως η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη, με βάση όσα είπε πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος για την ονομασία της ΠΓΔΜ, προτρέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην προτρέχει διότι διαφορετικές απόψεις γύρω από το θέμα υπάρχουν και μέσα στη Νέα Δημοκρατία και σε άλλα κόμματα. «Όταν έρθει η συζήτηση λοιπόν επ’ αυτού του θέματος, τότε θα καταδειχθεί αν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα συνοχής στην κυβέρνηση ή στην κυβερνητική πλειοψηφία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επικείμενη συζήτηση επί της προτάσεως της ΝΔ να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, τόνισε ότι είναι εύλογο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για μια τέτοια υπόθεση, ωστόσο «δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε σε μια «βιομηχανία» εξεταστικών επί παντός του επιστητού».

Σχετικά με το νέο ρόλο που αναλαμβάνει η Βασιλική Θάνου στο νομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι όλοι οι λειτουργοί ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο, μπορούν επαγγελματικά, «εφόσον κλείνουν τον κύκλο ευθύνης τους, να αξιοποιούνται, εφόσον οι ίδιοι το θέλουν, με βάση τις γνώσεις τους σε αντίστοιχες ή σε θέσεις συμβούλων, όπως εν προκειμένω πρόκειται, διότι δεν πρόκειται για μια θέση με αντιμισθία».

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των Γενικών Διευθυντών, ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζει πως ήταν «πλήρως αποκαμματικοποιημένη» και πως «έτσι πρέπει να είναι και για όλο το Δημόσιο», ενώ ως προς το στάτους των υπαλλήλων της Βουλής τονίζει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχει γίνει πλήρης εξομοίωση τους με όσα ισχύουν σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο κ. Βούτσης απαντά και για τις προσλήψεις στη Βουλή. Χωρίς να αρνείται ότι στο παρελθόν, αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό πελατειακές, εξηγεί ότι πλέον η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ