ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Μου πρότειναν να γίνω υπουργός, αφού παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών (vid)

Βαρουφάκης: Μου πρότειναν να γίνω υπουργός, αφού παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών (vid)
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην αποκάλυψη ότι είχε παρουσιάσει το σύστημα παράλληλων πληρωμών στον Αλέξη Τσίπρα από τον Νοέμβριο του 2013, αποκομίζοντας πολύ θετικές αντιδράσεις, οι οποίες οδήγησαν στο να του προτείνουν να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν προετοίμαζε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

«Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Όταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες. Ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2013 παρουσίασα στο σπίτι του Αλέξη Τσιπρα παρουσία των Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά το σχέδιο. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον Σκάι.

«Εκείνο το βράδυ στο διαμέρισμα του Αλέξη, το σχέδιο έγινε απολύτως αποδεκτό, απ’ όλους, στο βαθμό να μού το ζητήσουν και εγγράφως... τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το σχέδιό του δεν είχε ως στόχο να αντικαταστήσει το ευρώ, αλλά να ήταν συμπληρωματικό του ευρώ για την παροχή ρευστότητας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργούνταν. «Παράλληλο σύστημα πληρωμών έπρεπε να είχε η κάθε χώρα της ευρωζώνης και η Ελλάδα, και η Ιταλία... Δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά καθολική αποδοχή για το σχέδιο μου στο υπουργικό συμβούλιο» επέμεινε.

«Από τον Ιούνιο του 2015 όταν είχε ξεκινήσει εκείνη η λασπολογία ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη και τους έλεγα, φωνάξτε με, όπου θέλετε. Κάθε φορά που έχουμε την επέτειο του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης με στοχεύουν. Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα», συμπλήρωσε ακόμα.

Αναφορικά με το υπουργικό συμβούλιο που έγινε μετά το δημοψήφισμα, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι έθεσε βέτο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με όλους σχεδόν τους υπουργούς να τάσσονται κατά του σχεδίου του.

«Όταν η τρόικα μας ''έστησε'' στον τοίχο, όμως, τους είπα ότι πρέπει να «τρέξουμε» το παράλληλο σύστημα. Υπήρξε μόνο ένας που με στήριξε και αυτός δεν ήταν ο πρωθυπουργός», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές και προς το πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «ο Σόιμπλε ενδιαφέρεται μόνο στο πώς να »μαστιγώνει» την Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ