ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική θύελλα για την Ηριάννα και τη «βεντέτα» με τη Δικαιοσύνη

Πολιτική θύελλα για την Ηριάννα και τη «βεντέτα» με τη Δικαιοσύνη
EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει εξελιχθεί η υπόθεση της 29χρονης Ηριάννας, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 13 χρόνων για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς και τη Δευτέρα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε την αίτησή της για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για μία «δυσάρεστη έκπληξη» ενώ η Νέα Δημοκρατία τον κατηγορεί ότι παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα υποστήριξης προς την Ηριάννα έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, το Hashtag free_irianna είναι από τη Δευτέρα πρώτο trend ενώ αλληλέγγυοι αναμένεται να συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια, μία ημέρα μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στην οδό Ερμού.

Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη

Σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη φαίνεται ότι περνούν... κρίση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, από το βήμα της Βουλής, σχολίασε την απόφαση του Εφετείου για την Ηριάννα.

Ο κ.Κοντονής χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» το δικαστικό «όχι» στην αποφυλάκιση της Ηριάννας, καταδικάζοντας παράλληλα, τις βίαιες αντιδράσεις των αλληλέγγυων εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας.

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους και είναι περίεργο που ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές, για εμπόριο ναρκωτικών, να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής μέχρι την ημερομηνία της εκδίκασης της υπόθεσης και η συγκεκριμένη κοπέλα να μην απολαμβάνει αυτού του ευεργετήματος», είπε ο κ. Κοντονής, σημειώνοντας πως κράτησε υποδειγματική στάση της όσον αφορά τα καταναγκαστικά μέτρα που της επιβλήθηκαν.

4174735

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Βιαιοπραγίες κα λεκτικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, όχι μόνον γιατί δυσφημούν τον αγώνα και την προσπάθεια της ίδιας και των παραστατών της να αποδείξει την βασιμότητα των ισχυρισμών της, αλλά γιατί πάνω από όλα οι δικαστές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης ο κώδικας ποινικής δικονομίας προβλέπει την υποβολή νέας ένστασης που θα εκδικαστεί από το ίδιο δικαστήριο με άλλη όμως, σύνθεση.

Τζανακόπουλος: Η απόφαση καταγράφεται στο μαύρο βιβλίο της δικαιοσύνης

«Κακή εξέλιξη» χαρακτήρισε την απόφαση της δικαιοσύνης αναφορικά με την Ηριάννα και τον Περικλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

Η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο μαύρο, αν θέλετε, βιβλίο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε πως «υπάρχει πλέον η υπόνοια ότι η Δικαιοσύνη κρίνει και σταθμίζει τις υποθέσεις και με κριτήρια πέραν της αυστηρής νομικής κρίσης».

4056971

(Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Έχω την άποψη ότι είναι μία κακή εξέλιξη, τη στιγμή που άλλοι καταδικασμένοι, για πράξεις πολύ μεγάλης κοινωνικής απαξίας, έχουν θεωρηθεί άξιοι του ευεργετήματος της αναστολής, για δύο νέα παιδιά δεν θεωρήθηκε ότι το αξίζουν και έτσι σήμερα θα παραμείνουν στη φυλακή» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΝΔ: Ο Κοντονής ρίχνει λάδι στη φωτιά

«Μια νέα επίθεση της Κυβέρνησης εναντίον της Δικαιοσύνης δεν αποτελεί είδηση. Είναι πλέον καθημερινή συνήθεια πολλών στελεχών της» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει:

«Είναι, όμως, η πρώτη φορά που Υπουργός Δικαιοσύνης εκφράζει από το βήμα της Βουλής την έντονη δυσαρέσκειά του για μία δικαστική υπόθεση και προεξοφλεί νέα εκδίκασή της, με άλλη σύνθεση του Δικαστηρίου».

NEA DHMOKRATIA

(Πηγή: EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

«Για μια ακόμη φορά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης με την παρέμβασή του σε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολής Αθηνών υπερέβη τα όρια και, με τη συμπεριφορά του αυτή, απλά ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Είναι προφανές ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, βανδαλισμοί και καταστροφές στο κέντρο της Αθήνα από κουκουλοφόρους και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν ηθικό αυτουργό, που δεν είναι άλλος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή» καταλήγει.

ΚΚΕ: Άδικη φυλάκιση

Από την πλευρά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αναφέρει ότι «η επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας ΒΛ, χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη χθεσινή απόφαση του πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, είναι απαράδεκτη, προκλητική, απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα κι επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι σοβαρές ευθύνες επωμίζεται και η κυβέρνηση, «που όχι μόνο διατηρεί άθικτο το αυταρχικό-κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τυλίγει ανθρώπους σε μια “κόλλα χαρτί” και αποτελεί τη βάση τέτοιων απαράδεκτων δικαστικών αποφάσεων, αλλά και το εμπλουτίζει συνεχώς, στο πλαίσιο και της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις αντιδραστικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις».

4110594

(Πηγή: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

«Εσχάτως μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ -μέσω του δημοσιογραφικού του οργάνου- υιοθετεί όλο το αντιδραστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο, μέχρι και τη θεωρία των δύο άκρων, ενισχύοντας το γενικότερο κλίμα καταστολής κι αυταρχισμού» προσθέτει το ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ αναφέρει: «Κατά συνέπεια οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης κατά της δικαστικής απόφασης υπηρετούν άλλους σχεδιασμούς, στο φόντο της γενικότερης αντιπαράθεσης γύρω απ' τη “δικαιοσύνη”, ενώ περιέχουν κι αρκετή δόση υποκρισίας, όσο δεν ακουμπούν το αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα αυτό της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας».

Ένωση Κεντρώων: Επικίνδυνα τα παιχνίδια στην πλάτη της Δικαιοσύνης

Την άποψη ότι «τα παιχνίδια στην πλάτη της Δικαιοσύνης είναι πολύ επικίνδυνα, γιατί υπονομεύουν ένα κορυφαίο θεσμό της ελληνικής πολιτείας και γιατί φανερώνουν ότι πάντα οι κυβερνήσεις θέλανε υποταγμένη την Δικαιοσύνη» υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας ότι «εάν χαθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ναρκοθετείται η λειτουργία του ελληνικού κράτους».

Η Ένωση Κεντρώων ζητά «να σκεφθούν καλά τις ενέργειες και τις δηλώσεις τους, όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην λειτουργία του θεσμού» υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει με κανένα τρόπο να πιέζονται οι δικαστές για να εκδίδουν αποφάσεις που να εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα ένθεν κακείθεν».

4178935

(Πηγή: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ