ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει πόλωση μέσω... Ηριάννας

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει πόλωση μέσω... Ηριάννας

Το τελευταίο διάστημα το CNN Greece ανέλυσε σε βάθος την κόντρα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης. Είχαμε, μάλιστα, επισημάνει εδώ και καιρό ότι αυτό το πολιτικό σίριαλ θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι κι ακόμα περισσότερο. Όπως είναι προφανές, τα γεγονότα επιβεβαίωσαν πλήρως τα ρεπορτάζ μας.

Σε κάθε νέο επεισόδιο του πολιτο-δικαστικού σήριαλ, ο πήχης της αντιπαράθεσης ανεβαίνει κι εμπλέκει νέους «παίκτες». Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπόθεση της Ηριάννας, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αφορούσε μόνο τους αντιεξουσιαστές και τους ασχολούμενους με τα ατομικά δικαιώματα, εντάχθηκε πλήρως στην αντιπαράθεση και μετατράπηκε σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα.

«Η Ηριάννα είναι αθώα»

Μετά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου να απορρίψει την αίτηση προσωρινής αποφυλάκισης της διδακτορικής φοιτήτριας Ηριάννας (έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ), πράγμα που η ίδια αρνείται κατηγορηματικά), η κυβέρνηση καταφέρθηκε εναντίον της Δικαιοσύνης σε πολύ υψηλούς τόνους. Ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Κοντονής, μίλησε για «δυσάρεστη έκπληξη» και για δικαστικές αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προσβολή του κοινού περί δικαίου αισθήματος».

Παρά τη σκληρή κριτική που εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία (ο Κυριακός Μητσοτάκης μίλησε για «θεσμικό κατήφορο» και «κυβερνητικό άλλοθι στην τυφλή βία»), η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην τοποθέτηση της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ηριάννα είναι αθώα κι έχει πέσει θύμα μιας βάναυσης αδικίας. Επιπλέον, είναι πλέον παγιωμένη πεποίθηση στο Μαξίμου ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι πλήρως συντονισμένη στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης κρατάνε αποστάσεις από αυτήν την προσέγγιση.

Η πόλωση

Πέρα από αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της κόντρας κυβέρνησης - Δικαιοσύνης, η στάση της κυβέρνησης εξηγείται και από μια ευρύτερη πολιτική στόχευση. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης που έχει πλήρη εικόνα για τον τρόπο σκέψης των ηγετικών κλιμακίων του κυβερνώντος κόμματος, η σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη εξυπηρετεί πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κλιμάκωση της έντασης έχει δύο έμμεσα αποτελέσματα:

Πρώτον, συσπειρώνει τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος τα οποία αναπτύσσουν την ψυχολογία του «πολιορκημένου φρουρίου» αφού αισθάνονται ότι βάλλονται από "το κατεστημένο της Δεξιάς που ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό".

Δεύτερον, επαναφέρει στον προσκήνιο τη διαιρετική τομή της Αριστεράς / Δεξιάς που είχε αμβλυνθεί μετά τη μνημονιακή μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως παρατηρεί κορυφαίος πολιτικός επιστήμονας, στην υπόθεση της Ηριάννας οι τοποθετήσεις στον δημόσιο χώρο αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις στάσεις που είχαν υιοθετηθεί τον καιρό του δημοψηφίσματος.

Με πιο απλά λόγια, η σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη οξύνει την πολιτική πόλωση, κάτι που είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αντανακλάσεως, η πόλωση ωφελεί και τη Νέα Δημοκρατία, πράγμα που εξηγεί και τη δική της σκληρή στάση στο ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ