ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα σήμερα και αύριο ο Μοσκοβισί

Στην Αθήνα σήμερα και αύριο ο Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος, κ.Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, την Φορολογία και τα Τελωνεία, επισκέπτεται την Αθήνα σήμερα Δευτέρα 24 και αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2017.

Σήμερα ο Επίτροπος Moscovici θα έχει δείπνο εργασίας με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

Αύριο 25/7, ο κ. Moscovici θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο (ώρα 8:00, Προεδρικό Μέγαρο) και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα (ώρα 12:00, Μέγαρο Μαξίμου).

Επίσης, o Ευρωπαίος Επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Τέλος, στις 10:45 της ίδιας μέρας, ο Επίτροπος Moscovici θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (βλ. πρόσκληση κάτωθι).

Μοσκοβισί: Βλέπουμε φως στο τούνελ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι η Ελλάδα βλέπει επιτέλους «φως» έπειτα από πολλά δύσκολα χρόνια, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Αθήνα ήταν «αναμφισβήτητα πολύ δύσκολες», αλλά «απαραίτητες».

«Η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο μιας απίστευτης οικονομικής και δημοσιονομικής θύελλας», όμως «σήμερα τα πράγματα πάνε σαφώς καλύτερα», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα. Η ανάπτυξη ανέκαμψε, η αγορά εργασίας ανακάμπτει, η ελκυστικότητα ανακάμπτει», και «οι επενδύσεις επέστρεψαν», τόνισε ο Μοσκοβισί δηλώνοντας ότι χαίρεται που «επιτέλους υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας».

«Έπρεπε να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης και αυτό έγινε. Ήταν πολύ σκληρό; Αναμφίβολα. Ήταν όμως αναγκαίο; Επίσης», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Η Ελλάδα εφάρμοσε 140 εξαιρετικά γενναίες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε. «Τώρα υπάρχουν οι προοπτικές να βρεθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα του χρέους», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Είχαμε ευθύνη, εμείς οι Ευρωπαίοι, απέναντι στην Ελλάδα», παραδέχθηκε ο Μοσκοβισί, ώστε η χώρα να ξαναγίνει «κανονική», «δηλαδή μια χώρα που έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, μια χώρα που έχει στέρεες οικονομικές και κοινωνικές δομές».

«Δεν εφαρμόσαμε στην Ελλάδα λιτότητα για πλάκα και δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις για πλάκα», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος, διαβεβαιώνοντας ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία «είχαν παραποιηθεί» και ότι οι πολιτικές δομές της χώρας «ήταν απαρχαιωμένες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ