ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Στρατηγική επιλογή η έκδοση ομολόγου

Μαξίμου: Στρατηγική επιλογή η έκδοση ομολόγου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Φωτογραφία αρχείου

Ως σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού την ανακοίνωση έκδοσης ομολόγου.

Η έκδοση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών, στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019 καθώς και στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Οι θετικές εξελίξεις που οδήγησαν... στην έκδοση του ομολόγου

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Ενώ όπως τονίζεται η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

Όπως στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody's, στις 23 Ιουνίου 2017, στην έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017 καθώς και στη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017 και τέλος στην αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor's, στις 21 Ιουλίου 2017.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών η αγορά αντέδρασε θετικά καθώς η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,018% και κυμαίνονταν στο 3,29%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,28%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ