ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα των πολιτικών για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Τα μηνύματα των πολιτικών για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

43 χρόνια συμπληρώνονται από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και με αφορμή την επέτειο θα παραθέσει δεξίωση, στις 8 το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην οποία θα παραστούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το πρωί, μετέβη, στον μνημειακό-ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ», στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, με την ευκαιρία της 43ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της επταετίας, Κώστα Μανταίο, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και στα κελιά όπου βασανίστηκαν οι αντιστασιακοί Σπύρος Μουστακλής και Αλέκος Παναγούλης.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

«Η επέτειος της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα τιμής για τους χιλιάδες πολίτες που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και τους αγώνες του λαού μας για Λαϊκή Κυριαρχία, Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» αναφέρει ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του για τα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως «Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, η πορεία της χώρας προς την πραγμάτωση των θεμελιωδών αυτών αρχών δεν υπήρξε πάντοτε εύκολη, ούτε ευθύγραμμη. Η εκτεταμένη διαπλοκή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων με κέντρα ή παράκεντρα εξουσίας, η απουσία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου και βεβαίως οι πολλαπλές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ύψωσαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σοβαρά εμπόδια».

Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας υπογραμμίζοντας πως «Σήμερα, 43 χρόνια μετά, η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με την οριστική αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη της χώρας».
Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως «Τώρα ευθύνη όλων μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα απελευθερωμένη από τα κάθε είδους παιχνίδια συμφερόντων, την μικροπολιτική και την μισαλλοδοξία. Την Ελλάδα της Δημοκρατίας, της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Την Ελλάδα της Δικαιοσύνης».

Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός τονίζει «αυτό απαιτεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποφασιστική πολιτική βούληση για μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές και ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα. Προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό. Να συμμετέχουν ενεργότερα οι πολίτες στα κέντρα αποφάσεων. Να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια της δημοκρατίας. Το οφείλουμε στις νεώτερες γενιές. Αλλά και σε αυτούς και αυτές που αφιέρωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την ελευθερία στο τόπο μας» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα.

Ουδέποτε, επίσης, στην ιστορία της Μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Προϋπόθεση ασφάλειας, ευημερίας και εν τέλει Δημοκρατίας.

Η διάκριση των εξουσιών, ακρογωνιαίος λίθος του Κράτους Δικαίου, καταστρατηγείται ευθέως από μια Κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης. Μια Κυβέρνηση που θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της.

Αλλά, η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδύναμων και ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος και προστάτης απέναντι στις όποιες κυβερνητικές αυθαιρεσίες.

Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των απλών πολιτών.

Σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό μας οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι. Η κοινωνία δεν θα διχαστεί.

Και όλοι όσοι, σήμερα, τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι επιλογές εκείνης της εποχής μας προστατεύουν και σήμερα από το φόβο και την ανασφάλεια. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί.

Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας».

Γεννηματά: Σήμερα υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας...

"43 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, οι συνθήκες στη χώρα δεν μας επιτρέπουν να περιορισθούμε σε επετειακές εκδηλώσεις και αναφορές", αναφέρει στο μήνυμά της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά στο μήνυμά της αναφέρει: "Σήμερα υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές. Αδύναμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο από την κρίση, επιδίδεται χωρίς αιδώ, χωρίς κανένα δισταγμό, στη μάχη για την διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο. Τη δημιουργία και συντήρηση, όχι απλά ενός κράτους ημετέρων, αλλά ενός ημέτερου κράτους.

Όλο αυτό τον καιρό παρακολουθούμε την επιχείρηση ελέγχου και κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης ,την υπονόμευση των ανεξάρτητων αρχών, τις άθλιες μεθοδεύσεις για τον έλεγχο της ενημέρωσης.
Όσοι αντιστέκονται στην επιβολή των σχεδίων τους στοχοποιούνται.

Οι εξεταστικές γίνονται όπου εκτιμούν ότι τους συμφέρει και χρησιμοποιούνται ως μέσο σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων.

Ενώ καλύπτονται απόλυτα οι παράνομες πράξεις κυβερνητικών στελεχών από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ακόμη και η έρευνα για τις σκοτεινές ενέργειες και το πραξικόπημα που σχεδιαζόταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής, παρεμποδίζεται.
Η διαφάνεια έχει μείνει στα λόγια.

Η προσπάθεια επιβολής καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Να στηρίξουμε όσους αντιστέκονται στα σχέδια ελέγχου και υπονόμευσης τους.

Ο κύκλος αυτής της Κυβέρνησης κλείνει.

Είναι ώρα να κινητοποιηθεί η ίδια η κοινωνία, οι πολίτες που διψούν για διαφάνεια, για περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους αντιστάθηκαν στη Δικτατορία και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία".

Θεοδωράκης: Είναι αυτό Δημοκρατια;

Είναι, λοιπόν, αυτό Δημοκρατία; Ναι! Γιατί αυτός ο εσμός που μας κυβερνάει, κάποιοι θα πουν «αριστερoακροδεξιά», κάποιοι «αμοραλιστές» και κάποιοι απλώς «λαϊκιστές», ήρθε στην εξουσία με τη λαϊκή ψήφο", αναφέρει στο μήνυμά του για τα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του επικεφαλής του Ποταμιού στο facebook.

Λεβέντης: Όταν η Δημοκρατία δεν εμπνέει, τι Δημοκρατία είναι;

"Ο εορτασμός για την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έχει φέτος ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο. Μπορεί η Δημοκρατία να υπάρχει στα χαρτιά, μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτισμός, μπορεί να είμαστε μέλη της Ενωμένης Ευρώπης και της ΟΝΕ, όμως κάθε Έλληνας πολίτης αισθάνεται βαθιά πληγωμένος", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης για την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και συνεχίζει:

"Στο όνομα των Σκοπίων, η Διεθνής Κοινότητα ταπείνωσε την Ελλάδα, στο Κυπριακό η Τουρκία παρανομεί και απειλεί, στο οικονομικό τα τελευταία 7 χρόνια το μισό εισόδημα των Ελλήνων αφαιρέθηκε. Οι νέοι μας, μη βρίσκοντας δουλειά στη χώρα μας, αναχωρούν στο εξωτερικό. Σε σχετική πρόσφατη έρευνα, το 75% των νέων μας σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό. Αυτή η Δημοκρατία λυπούμαστε, αλλά είναι στα χαρτιά μόνο Δημοκρατία. Όταν η Δημοκρατία δεν εμπνέει, όταν δεν δρομολογεί αισιοδοξία και ελπίδα, όταν δεν εξασφαλίζει κοινωνική συνοχή, τι Δημοκρατία είναι;

Μια ολιγαρχία βολεμένων χαίρεται, ένα κομματικό κράτος ξεζουμίζει τη χώρα, και ο υπόλοιπος, ο πολύς λαός, υποφέρει.

Πόσο περήφανοι μπορούν να είναι οι άρχοντες αυτής της χώρας στην 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας;"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ