ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γραφικός ο Βαρουφάκης», λέει ο Νίκος Βούτσης

«Γραφικός ο Βαρουφάκης», λέει ο Νίκος Βούτσης
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Σαφείς αποστάσεις από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για όσα αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Adults in the Room» κρατάει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, ο κ. Βούτσης αποκαλεί ούτε λίγο ούτε πολύ «γραφικό» τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Σημειώνει ότι αφήνει στην πολιτική ζωή τόπου ένα αρνητικό αποτύπωμα και ότι αποτελεί αρνητικό υπόδειγμα υπουργού. « Ίσως ο άνθρωπός δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου, και μάλιστα μέσα από μία οκταετή περιπέτεια που έχει περάσει η κοινωνία και ο απλός λαός, να ανοίγει κανείς και να κάνει τέτοιες προκλήσεις. Είναι στα όρια, ας πούμε, του γραφικού, αυτού του τύπου οι απόψεις», ήταν το καρφί που πέταξε ο Πρόεδρος της Βουλής αναφορικά με τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι θα επιθυμούσε να καταθέσει σε Ειδικό Δικαστήριο για να πει την αλήθεια.

Ο Νίκος Βούτσης χαρακτηρίζει αρνητικό το αποτύπωμα που αφήνει στην πολιτική ζωή του τόπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλάει για αρνητικό υπόδειγμα υπουργού και αμφισβητεί ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες στα υπουργικά συμβούλια ή άλλες προσωπικές συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα. Υποβαθμίζει δε, τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «όλο αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό, γεμάτο μυθικά και ανακρίβειες, που είχε γίνει μάλιστα και το '15 και το '16 μέσα στη Βουλή, που δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση». Στις δηλώσεις του, καταλογίζει στον πρώην υπουργό υπονόμευση της κανονικότητας της πορείας της χώρας, σημειώνοντας ότι επιλέγει με συστηματικό τρόπο να συσκοτίσει τα πράγματα.

Δεν χρειάζονται υπερβολές για τη Δικαιοσύνη

Ο Νίκος Βούτσης απάντησε και για την αντιπαράθεση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της κοινωνίας και του λαού. «Δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση εν προκειμένω, επειδή μου είπατε για τη Δικαιοσύνη, να υπάρχει κομματικοποίηση και πολιτικοποίηση αντιπολιτευτική από συνδικαλιστικά όργανα της Δικαιοσύνης», είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί βεβαίως να διεξάγεται μία σκληρή, μερικές φορές, αντιπαράθεση για την ουσία αποφάσεων, είτε αποφάσεων του Νομοθετικού Σώματος, της Βουλής και είναι απολύτως νόμιμο και συμβατό με το Σύνταγμα, είτε για αποφάσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας, είτε και για αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις οποίες, βεβαίως, ο αναγκαίος και θεσμικά επιβαλλόμενος σεβασμός πρέπει να παρακολουθείται και από μία συστηματική, αν υπάρχει τέτοιο πεδίο, κριτική για αποφάσεις που μπορεί να θεωρείται από ορισμένες πλευρές ότι δεν συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα στη συγκεκριμένη φάση. Είναι λοιπόν ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει μία απολύτως λελογισμένη κριτική και μία προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο των ρόλων τους, στη θεσμική ισορροπία της Δημοκρατίας, να μπορούν ν’ ανταποκρίνονται».

Επεσήμανε την ανάγκη λελογισμένης κριτικής από όλες τις πλευρές και υπογράμμισε: «Όλα τα άλλα πρέπει να αποφεύγονται ει δυνατόν. Όπως επίσης θα πρέπει κατά τη γνώμη μου κι εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη δοκιμασία ως νομοθετικό σώμα, ως Βουλή να προσπαθούμε μέσα σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες της κρίσης να αφουγκραζόμαστε, να παίρνουμε το σφυγμό των αναγκών της κοινωνίας και του λαού. Αυτό αφορά όλους και όλες, όποια εξουσία κι αν διακονούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ