ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: είχαμε στρατηγική για την έξοδο στις αγορές

Τσακαλώτος: είχαμε στρατηγική για την έξοδο στις αγορές
EUROKINISSI

Η έξοδος της χώρας στις αγορές εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική που έχει ως στόχο την απαλλαγή από τα μνημόνια και τη μόνιμη έξοδο στις αγορές, επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταλογίζοντας έλλειψη σοβαρότητας στην αντιπολίτευση που συγκρίνει τη σημερινή έξοδο με εκείνη του 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνοντας στη συζήτηση νομοσχεδίου του που ρυθμίζει φορολογικά θέματα, τόνισε πως δεν είναι ούτε σοβαρό να συγκρίνει κανείς τα επιτόκια της ελληνικής εξόδου με εκείνα χωρών που δεν είναι σε πρόγραμμα, ούτε είχαν PSI. Προκάλεσε ωστόσο, αντιδράσεις και ήρθε σε σύγκρουση με τον Γιάννη Μανιάτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν είπε ότι σημασία έχει η στρατηγική που θα επιτρέψει στη χώρα να βγει ξανά στις αγορές «με σοβαρότερο επιτόκιο» και ανοίγει το δρόμο για επιστροφή της εμπιστοσύνης και ότι όλα τα άλλα είναι «αέρας και πολιτικός αφρός».

Στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέτυχε γιατί δήλωναν δημόσια ότι το χρέος είναι βιώσιμο με αποτέλεσμα μετά την πρώτη έξοδο να ανέβουν πάλι τα επιτόκια και να μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί ξανά.

«Ξέρετε τι είπε; Ότι ο πρωθυπουργός είναι αέρας», σχολίασε ο Γιάννης Μανιάτης με τον υπουργό Οικονομικών να διαμαρτύρεται έντονα και να αναρωτιέται πότε είπε κάτι τέτοιο. «Είπατε ότι η έξοδος δεν ήταν ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από εκείνη του 2014 και μας είπατε ότι όλα αυτά είναι αέρας που δεν θα θυμάται ο κόσμος», συνέχισε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς η χώρα μας δανείστηκε πολύ ακριβότερα από ότι το 2014 και αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι οι οικονομικοί αναλυτές».

«Έκανε ομιλία για να γίνει αρχηγός, εδώ δεν είναι χώρος για κάθε υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και με αρκετή δόση ειρωνείας του ευχήθηκε «καλή επιτυχία».

Στην έξοδο της χώρας στις αγορές αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. «Η έξοδος της Δευτέρας 24 Ιουλίου ήταν δύο φορές επιτυχής: πρώτον λόγω της στιγμής, γιατί ήταν στο τέλος του Ιουλίου όταν πολλά επενδυτικά κεφάλαια είχαν αποσυρθεί για το καλοκαίρι και δεύτερον γιατί ακολούθησε την έκθεση του ΔΝΤ που χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, οι διεθνείς αγορές υπερκάλυψαν την έκδοση παρά την έκθεση του ΔΝΤ και αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ