ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα για τα 7 sms του Βαρουφάκη στον Τσίπρα - Η μυστική συζήτηση για το σχέδιο Σόιμπλε

Θύελλα για τα 7 sms του Βαρουφάκη στον Τσίπρα - Η μυστική συζήτηση για το σχέδιο Σόιμπλε
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη των sms που αντάλλασσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαΐου και στα οποία ο πρωθυπουργός φαίνεται έτοιμος να συζητήσει ακόμα και ένα προσωρινό Grexit μετά την πρόταση του Γερμανού υπουργού, Β. Σόιμπλε.

Στα νέα αποσπάσματα του βιβλίου του Γιάννη Βαρουφάκη ο πρώην υπουργός ουσιαστικά ισχυρίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν έτοιμος να συζητήσει ακόμα και ένα προσωρινό Grexit, ενώ υποστηρίζει πως ενημέρωνε με γραπτά μηνύματα τον πρωθυπουργό και εκείνος ζητούσε διευκρινίσεις περί της γερμανικής πρότασης για μία προσωρινή έξοδο ή την υιοθέτηση του παράλληλου νομίσματος.

Τα sms έχουν ως εξής:

Βαρουφάκης [16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
• Τσίπρας [16.22]: Δηλαδή;
• Βαρουφάκης [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out...
• Τσίπρας [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
• Βαρουφάκης [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
• Τσίπρας [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
• Βαρουφάκης [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».

Τα sms που ακολούθησαν:

Τσίπρας [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
• Βαρουφάκης [17.51]: ΟΚ. Έχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
• Τσίπρας [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
• Βαρουφάκης [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».

Οι νέες αυτές αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τη Νέα Δημοκρατία να ζητά εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για τα 7 sms των κ.κ Βαρουφάκη και Τσίπρα πριν το Eurogroup της 1ης Μαΐου, επισημαίνοντας πως αυτά τα γραπτά μηνύματα αποτελούν την πιο δυνατή απάντηση σε όσους κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία ότι κινδυνολογούσε, όταν προειδοποιούσε ότι ο κ. Τσίπρας παίζει τη χώρα στα ζάρια.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για τα πραγματικά σχέδιά του και τη μεθόδευση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη την οποία διαπραγματευόταν με τον κ. Σόιμπλε.

Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρουν πως αυτές οι νέες αποκαλύψεις καθιστούν επιβεβλημένη την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την σκοτεινή περίοδο, που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν με τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.Να ξέρει, τέλος, ο κ Τσίπρας ότι αντί για το "τάιμ άουτ" που του πρότεινε ο κ. Σόιμπλε, οι Έλληνες του σφύριξαν ήδη τη λήξη του παιχνιδιού».

Εξηγήσεις ζητά και το Ποτάμι

Oι αποκαλύψεις για τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ.Τσίπρα δεν έχουν τέλος. Τη στιγμή που εμφανιζόταν ως σφοδρός πολέμιος του κ. Σόιμπλε και τον κατήγγελλε ότι θέλει τη χώρα εκτός Eυρωζώνης, συζητούσε με θετικό τρόπο το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αναζητώντας εναλλακτικές στη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Ο ελληνικός λαός θυμάται ότι το Ποτάμι σε όλη την κρίσιμη περίοδο κατήγγελλε τις ασυνάρτητες κινήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ζητούσε να σταματήσουν. Όταν σταμάτησαν, είχαν κοστίσει πάνω από 100 δισ., η χώρα είχε βρεθεί στο χείλος της καταστροφής και είχαν επιβληθεί capital controls τα οποία ισχύουν ακόμη. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την καταστροφική περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ