ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Δεν με ρώτησαν για τις συλλήψεις των μελών του Ρουβίκωνα

Βούτσης: Δεν με ρώτησαν για τις συλλήψεις των μελών του Ρουβίκωνα
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απλή έκφραση διαμαρτυρίας χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την εισβολή των μελών της ομάδας «Ρουβίκωνας» στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, την περασμένη εβδομάδα.

Στην έγγραφη απάντησή του στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που έθετε θέμα ανοχής στον Ρουβίκωνα και ζητούσε απάντηση με ποια αρμοδιότητα παρενέβη ο ίδιος προκειμένου να ελευθερωθούν πρόσωπα που διέπραξαν αδίκημα, ο Νίκος Βούτσης σημειώνει ότι «είναι σαφές ότι καταγράφονται πάντοτε και είναι προσβάσιμα στις υπηρεσίες ασφαλείας τα γεγονότα και τα ατομικά στοιχεία των υπαιτίων για τη “διατάραξη της τάξης”, ενώ, σε συνεννόηση και με εντολή του εκάστοτε Προέδρου, δεν έχει κριθεί σκόπιμο μέχρι σήμερα να υπάρξουν συλλήψεις, με ή χωρίς χειροπέδες, και μάλιστα ιδιαίτερα για απλή έκφραση διαμαρτυρίας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, στη βάση των παραπάνω έγινε και ο χειρισμός που αφορούσε στην είσοδο και διαμαρτυρία 17 πολιτών της ομάδας Ρουβίκωνας στον περίβολο του Κοινοβουλίου στις 26 Ιουλίου, ενώ σε ότι αφορά στις προσαγωγές από αστυνομικές δυνάμεις, τονίζει ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση μαζί του.

«Το ιδιαίτερο ζήτημα που προέκυψε από τη σύλληψη και την έναρξη μεταφοράς ορισμένων ατόμων και από την άρση αυτής της ενέργειας κατόπιν συνεννόησης μου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και βεβαίως με τον υπεύθυνο φρούραρχο της Βουλής, οφείλεται προφανώς σε εντολές που είχαν δοθεί σε αστυνομικές δυνάμεις χωρίς την οφειλόμενη προηγούμενη συνεννόηση κατά τον τύπο που και εσείς στην επιστολή σας αναλυτικά αναφέρεστε για την αρμοδιότητά μου ως Προέδρου της Βουλής», αναφέρει χαρακτηριστικά για το περιστατικό.

Στην επιστολή του απορρίπτει ότι υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα γενικευμένης ή μερικής ανομίας και επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς τη ΝΔ, λέγοντας ότι τα ζητήματα ασφαλείας της Βουλής δεν πρέπει να αποτελούν μέρος επικοινωνιακών χειρισμών της πολιτικής ατζέντας των κομμάτων.

Κάνει γνωστό ακόμη, ότι υπήρξαν περιστατικά πιθανής υψηλής επικινδυνότητας που δεν έγιναν γνωστά και τα οποία με προληπτική και με έγκαιρη αντιμετώπιση από τη φρουρά δεν εξελίχθηκαν περαιτέρω, όπως υπερπτήσεις drones.

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την απάντηση του προέδρου της Βουλής σημείωναν πως ο κ. Βούτσης «δεν απαντά στην ουσία των θεμάτων που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να εγκαλεί τις αστυνομικές δυνάμεις, που έπραξαν το αυτονόητο: Να συλλάβουν τους Ρουβίκωνες. Εξ’ αντικειμένου, με τη στάση του, διευκολύνει παρόμοιες ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο και προκαλούν την κοινωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ