ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Για εμάς η αριστεία δεν είναι ποιος κρατά την σημαία

Τσίπρας: Για εμάς η αριστεία δεν είναι ποιος κρατά την σημαία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης της περιόδου των μνημονίων, σε έναν χρόνο από σήμερα, προέβη ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ πήρε θέση και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τη σημαία και για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται οξύτατη κριτική.

«Για εμάς αριστεία είναι τα σχολειά να ανοίγουν στην ώρα τους, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες, να μπορούν οι νέοι επιστήμονες να μένουν στη χώρα τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη δεύτερη μέσα σε ένα 48ωρο παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κρατούν τη σημαία μαθητές που θα επιλεγούν με κλήρωση, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι γίνεται σημαιοφόρος του λαϊκισμού γιατί η αριστεία για εκείνους είναι αν το παιδάκι των 7 ετών θα πάρει τη σημαία. Στρέφοντας τα πυρά του προς τα έδρανα της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, είπε πως εκείνοι έκλεισαν σχολεία, δίδασκαν με φωτοτυπίες έστειλαν τους νέους επιστήμονες έξω από την χώρα, μιλούν τώρα για την αριστεία. «Για εμάς η αριστεία και η βοήθεια στην αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατά την σημαία στα 7-8 έτη. Όλοι πρέπει να κρατούν το εθνικό σύμβολο. Για εμάς άνοιγμα προς την αριστεία είναι να ανοίγουν τα σχολεία, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες. Να δίνουμε κίνητρα σε επιστήμονες να μένουν στην χώρα. Αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την έρευνα», είπε ο πρωθυπουργός.

Θέλοντας με την παρέμβασή του να αναδείξει το κοινωνικό όσο και φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι έξω από το αυστηρό πλαίσιο της επιτροπείας, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ ότι δεν μπορούσε να προβεί σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις, διότι ο πυρήνας της ιδεολογίας του μνημονίου συνέπιπτε με την δική της νεοφιλελεύθερη αντίληψη.

«Τα μνημόνια σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν επώδυνη συμπύκνωση συγκεκριμένης νεοφιλελεύθερης αντίληψης για πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής. Όμως στο παρελθόν, δεν υπήρξε ποτέ η πρόθεση και η προσδοκία να καταθέσουν κάτι διαφορετικό. Σε πολλές πτυχές του κοινωνικού τομέα (Υγεία – παιδεία) ο πυρήνας της ιδεολογίας των μνημονίων συνέπιπτε με την τον ιδεολογικό πυρήνα που εκφράζει η σημερινή ηγεσία της συντηρητικής παράταξης», είπε και δήλωσε δύο φορές περήφανος που σε εποχές δημοσιονομικής στενότητας η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο αυτό που αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση.

Έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας την περίοδο 2010-2014 και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες απέδειξε ότι δίνει μια μάχη. «Παρά το ότι έχουμε η χώρα είναι καταχρεωμένη, σε διεθνή ανυποληψία, δώσαμε βάρος στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά το όραμα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας. Είναι άλλο να μοιράζεις με δικαιοσύνη τους λιγοστούς πόρους που έχεις και άλλο να συνεχίζεις την διασπάθιση χρήματος προς όφελος λίγων» είπε.

Επιτέθηκε προσωπικά στον τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου και τον αναπληρωτή Ιάσωνα Φωτήλα που ήρθαν –όπως είπε- ως μετεγραφές από άλλα κόμματα. «Δεν ξέρω βέβαια αν είναι επιπέδου Μέσσι και Νεϊμάρ», είπε για να προσθέσει: «Θα έρθει λέει η ΝΔ και θα βάλει “Χ” σε προσλήψεις και σε διοικητές που πήραν την θέση με αδιάβλητες διαδικασίες και όχι με το σύστημα 4-2-1. Σήμερα είδα και τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας να λέει ότι είναι ουτοπική η πρόθεση της κυβέρνησης να θέλει να φτιάξει μονάδες σε κάθε πόλη και πως πρέπει να κάνει συμβάσεις με ιδιωτικές μονάδες. Να διοχετευτούν οι ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές. Αυτή είναι η άποψή σας και μας βοηθάτε κ. Φωτήλα γιατί εΕίστε το κόμμα που σήμερα υπηρετεί με σαφήνεια και σταθερότητα τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Σχολιάζοντας την είσοδο στην αίθουσα της Ολομέλειας του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε πως χαίρεται να τον κρατά στην Αθήνα, αντί να κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ