ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης σήκωσε την κόκκινη σημαία-Επιχείρηση «αριστερή στροφή» από το Μαξίμου

Ο Αλέξης σήκωσε την κόκκινη σημαία-Επιχείρηση «αριστερή στροφή» από το Μαξίμου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, ισχυριζόταν παλιότερα ο Ουμπέρτο Έκο. Φαίνεται, όμως, ότι τον φετινό Αύγουστο η κυβέρνηση βάλθηκε να διαψεύσει τον μεγάλο Ιταλό σημειολόγο. Γιατί μέσα από ένα μπαράζ νομοσχεδίων, προεδρικών διαταγμάτων και καθημερινών παρεμβάσεων του πρωθυπουργού το Μαξίμου όχι μόνο επιχειρεί να πάρει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, αλλά και να κάνει μια ιδιαίτερη στόχευση στον κόσμο της Αριστεράς, με τον οποίο οι σχέσεις της κυβέρνησης έχουν κλονιστεί λόγω των μνημονιακών μέτρων. «Ο Αλέξης σήκωσε την κόκκινη σημαία», λέει χαριτολογώντας κυβερνητικός αξιωματούχος, συνοψίζοντας ένα σύνολο κινήσεων που θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χάσει την «αριστερή ψυχή», καθώς και ότι παραμένουν οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές με τη ΝΔ.

4+1 κινήσεις

Οι κινήσεις που συνθέτουν μέχρι στιγμής την επιχείρηση «αριστερή στροφή» είναι:

- Το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

- Το νομοσχέδιο για την Υγεία.

- Το νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης.

- Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με την ΠΟΕ - ΟΤΑ.

- Το προεδρικό διάταγμα για τους σημαιοφόρους των παρελάσεων.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των κινήσεων είναι η συμπερίληψη μέτρων που ίσως να μην είναι εξαιρετικά δημοφιλή στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αγγίζουν ευαίσθητες χορδές του αριστερού εκλογικού σώματος, όπως η ενίσχυση του πανεπιστημιακού ασύλου ή η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Υγεία αντί για ανάθεση εργασιών σε εργολάβους. Ασφαλώς εμβληματικό χαρακτήρα πήρε η αλλαγή στον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων των μαθητικών παρελάσεων, εκφράζοντας την αριστερή κριτική στον «άκρατο ανταγωνισμό».

Ιδεολογική σύγκρουση

Ενδεικτική της ιδεολογικής φόρτισης που δίνει η κυβέρνηση στις τελευταίες κινήσεις της, είναι μια αποστροφή από την ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας: «Το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας, είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία. Ψηφίζουμε μία εμβληματική μεταρρύθμιση για τους πολίτες και όχι για τους ιδιοκτήτες των ιατρικών κέντρων». Ενώ ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο» έκανε λόγο για «αποτύπωση του διαφορετικού προτάγματος που έχουν οι δύο παρατάξεις στην Ελλάδα». Σε ό, τι αφορά την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με την ΠΟΕ - ΟΤΑ (για πρώτη φορά από το 2009), ο Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε ότι «η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συνιστά ένα απτό δείγμα της θετικής πολιτικής στάσης της κυβέρνησης και του υπουργείου απέναντι στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας».

«Ακροδεξιά η ΝΔ»

Εκ των ων ουκ άνευ της «επιχείρησης αριστερή στροφή» είναι και η πόλωση με τη Νέα Δημοκρατία, μέσω της ταύτισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την άκρα Δεξιά. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας στη ΝΔ για το θέμα των παρελάσεων, την ταύτισε ευθαρσώς με τη Χρυσή Αυγή: «Η Νέα Δημοκρατία μαζί με τη Χρυσή Αυγή αυτή την φορά μας κάνουν κριτική για το θέμα της επιλογής του σημαιοφόρου. Αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις των δύο κομμάτων είναι σαν να είναι γραμμένες από τον ίδιο συντάκτη». Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκφράζει τη «νοσταλγία του νεοφιλελεύθερου παρελθόντος με ισχυρό μείγμα ακροδεξιάς».

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η «αριστερή στροφή» αποδίδει πολιτικά, οπότε προτίθενται να τη συνεχίσουν –τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ