ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «θύελλα» αποκαλύψεων από Βαρουφάκη

Νέα «θύελλα» αποκαλύψεων από Βαρουφάκη
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Συνεχίζεται ο πολιτικός «σεισμός» από τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Adults in the room» αναφέρεται λεπτομερώς σε στιγμιότυπα που διαδραματίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στις Βρυξέλλες, ενώ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι παραδόθηκε στις απαιτήσεις των θεσμών, προσάπτοντάς του παράλληλα και πεζοδρομιακού χαρακτήρα εκφράσεις με αποδέκτες τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε ένα από τα... επεισόδια που διηγείται στο βιβλίο του, το οποίο φέρνει στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, την Κυριακή, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε με τον πρωθυπουργό μόλις έμαθε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό σχήμα, αν και αρχικά προβλεπόταν να αναλάβει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ως απάντηση έλαβε απαξιωτικές εκφράσεις για τον σημερινό υπουργό Οικονομικών: «Γιάνη, ο Ευκλείδης μου μίλησε άσχημα. Χεστ..ν, άστον να βολοδέρνει στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ», φέρεται να του είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μετέφερε στον πρωθυπουργό και τις αντιρρήσεις του για την υπουργοποίηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κάνοντας λόγο για «τεράστιο σφάλμα», για να πάρει την απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα: «Χρειάζομαι τον Λαφαζάνη και μάλιστα σε παραγωγικό υπουργείο για να μην τον αφήσω να μας κατουράει απ'έξω. Εάν του πάρω το υπουργείο τώρα παραμονή της ορκωμοσίας θα στραφεί ακόμη περισσότερο εναντίον μου. Η Αριστερή Πλατφόρμα θα είναι στα κάγκελα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται και σε δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, την περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητούσε τρόπους εναλλακτικής χρηματοδότησης, αποκαλύπτοντας πως ο κυβερνητικός εταίρος, υποστήριξε: «εγώ μπορώ να σου φέρω δισ. ευρώ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να κλείσω μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής που θα κάνουν ανώδυνη την έξοδο από το ευρώ».

Ακούγοντάς τον ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος διηγείται, απλώς χαμογέλασε, όμως ο Πάνος Καμμένος επέμεινε: «Μου συνέστησε να συναντήσω ένα φίλο του», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, «έναν Ελληνοαμερικανό της Wall Street, o οποίος τα είχε όλα έτοιμα. Ο Αλέξης μας άκουγε και είπε πως πρέπει να το κοιτάξω».

Αναφέρει μάλιστα στη συνέχεια πως ο ίδιος συνάντησε τον εν λόγω κύριο στο γραφείο του. «Όπως είχα μαντέψει το σωσίβιο των δολαρίων δεν υπήρχε», αναφέρει για εκείνη τη συνάντηση.

Οι αποκαλύψεις με... πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό συνεχίζονται με τον Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίζει ότι λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί το δημοψήφισμα, πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί εντίμως στον ελληνικό λαό, όντας ο ίδιος πεπεισμένος για την απόφαση του πρωθυπουργού να συνθηκολογήσει.

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας με ηττοπαθές ύφος, σύμφωνα με την περιγραφή του πρώην υπουργού, του απάντησε: «Δεν πρόκειται να ομολογήσω στο λαό μας ότι πρόκειται να παραδοθώ».

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, απογοητευμένος πλέον από τον πρωθυπουργό ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με ήρωα του Star Trek. Γράφει ότι του θυμίζει «τον Αναν 7, τον αρχηγό των Εμινάρ, ο οποίος απαιτούσε από τον λαό του να μπαίνει οικειοθελώς στους θαλάμους αποσύνθεσης διότι αυτό είχε συμφωνήσει ο ίδιος με τους εχθρούς».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται και στις συζητήσεις του με τον τότε υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη σημειώνοντας: «Τον θυμάμαι να μου λέει την κρίσιμη στιγμή θα δεχθούμε ό,τι μας δώσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ