ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας-Τσακαλώτος: Πώς από εσωκομματικοί αντίπαλοι έφτασαν να ταυτίσουν τις πολιτικές τύχες τους

Τσίπρας-Τσακαλώτος: Πώς από εσωκομματικοί αντίπαλοι έφτασαν να ταυτίσουν τις πολιτικές τύχες τους
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όσα γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πολύκροτο βιβλίο του από τη φύση τους δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για διαλόγους μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα ή και κάποιων στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Επομένως, δεν μπορεί να βρεθεί τρίτο πρόσωπο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Βαρουφάκη -πράγμα που κλονίζει την αξιοπιστία τους.

Ωστόσο, όσα περιέχει το «Ενήλικοι στο δωμάτιο», σχετικά με τη σχέση Τσίπρα - Τσακαλώτου, ακόμα και αν δεν έχουν λεχθεί όπως ακριβώς τα περιγράφει ο Βαρουφάκης, απηχούν το κλίμα στις σχέσεις των δύο πολιτικών στις αρχές του 2015. Δηλαδή, ακόμα και αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πει τη φράση: «Χέ... τον Ευκλείδη, μου έχει μιλήσει άσχημα», οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν εκείνη την περίοδο πολύ άσχημες.

Ο Ευκλείδης κάνει κριτική

«Μετά το 2012, ο Ευκλείδης ήταν ο μόνος που στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής έκανε προσωπική κριτική στον Αλέξη», λέει στο CNN Greece στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ζήσει την πορεία του κόμματος από την «πρώτη γραμμή του μετώπου».

Ύστερα από την αναπάντεχη εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στο 27% το 2012, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο απυρόβλητο στις εσωκομματικές διαδικασίες. Ήταν πια ο ηγέτης που μπορούσε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της αριστερής κυβέρνησης. Γι’ αυτό ακόμα και τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης απέφευγαν τις προσωπικές βολές –πόσο μάλλον όσοι ανήκαν στην πλειοψηφία. Ο Τσακαλώτος αποτελούσε μια από τις λίγες εξαιρέσεις. Στις ομιλίες του έκανε από τα αριστερά κριτική ακόμα και στον Τσίπρα, εκφράζοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αργότερα δημιούργησαν την τάση των 53.

Η σύγκλιση

Η κριτική Τσακαλώτου φαίνεται ότι ενοχλούσε τον τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι ‘αυτό και ο Τσακαλώτος δεν ήταν στα αρχικά πλάνα του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Τσίπρα. Τελικά μπήκε στην κυβέρνηση κατόπιν εσωκομματικών πιέσεων, αλλά και με τη στήριξη Βαρουφάκη. Μάλιστα τότε είχε εφευρεθεί γι' αυτόν η θέση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών για τις οικονομικές σχέσεις.

Στην πορεία της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο πολιτικοί άρχισαν να έρχονται πιο κοντά. «Δεν έγιναν ποτέ φίλοι. Αλλά με τον Ευκλείδη ο Αλέξης μπορούσε να συνεννοηθεί, κάτι που ήταν αδύνατο με τον Βαρουφάκη», θυμάται κυβερνητικός αξιωματούχος. Όσο ο Τσίπρας απομακρυνόταν από τον Βαρουφάκη, τόσο προσέγγιζε τον Τσακαλώτο. Την ίδια στιγμή, ο νυν υπουργός Οικονομικών κέρδιζε τις εντυπώσεις στις επαφές που έκανε στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη που «πόνταρε όλα τα λεφτά του» στην επικοινωνία, ο πρώην καθηγητής της Οξφόρδης προέκρινε τη μεθοδική και οργανωμένη δουλειά, κρατώντας εσκεμμένα τους τόνους χαμηλά.

Τελικά, όταν έφτασε η «ώρα της κρίσεως», ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Τσακαλώτο να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Έτσι αυτός που έκανε πάντοτε κριτική από τα αριστερά, κλήθηκε να συνομολογήσει με τους δανειστές κι εντέλει να εφαρμόσει το «νεοφιλελεύθερο» Μνημόνιο.

«Γάμος συμφέροντος»

Δύο χρόνια μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν έχουν γίνει φίλοι. Δεν κάνουν παρέα, ενώ πλέον δεν βρίσκονται και στη «συριζική αποικία» της Αίγινας. Επιπλέον ο ΥΠΟΙΚ δεν διστάζει να κάνει ανοιχτά κριτική σε μείζονες επιλογές του Μαξίμου, όπως το έπραξε για τις τηλεοπτικές άδειες στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Όμως οι δύο πολιτικοί ασπάζονται από κοινού δύο θεμελιώδεις αντιλήψεις:

Πρώτον, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα από την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους Ευρωπαίους, προκειμένου να εξέλθει η χώρα της επιτροπείας.

Δεύτερον, ότι οι δύο τους βρίσκονται σε σχέση αλληλεξάρτησης. Θα παραμείνουν σε αυτή τη σχέση όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς». Ενδεχόμενη ρήξη μεταξύ τους θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την πορεία της οικονομίας.

Ο «γάμος» Τσίπρα-Τσακαλώτου είναι ένας γάμος συμφέροντος, όχι έρωτα. Λένε όμως ότι σε βάθος χρόνου οι γάμοι συμφέροντος διαρκούν πιο πολύ από γάμους έρωτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ