ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κοντονής απέρριψε πρόσκληση σε συνέδριο για εγκλήματα κομμουνιστικών καθεστώτων στην Εσθονία

Ο Κοντονής απέρριψε πρόσκληση σε συνέδριο για εγκλήματα κομμουνιστικών καθεστώτων στην Εσθονία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απέρριψε την πρόσκληση της Εσθονίας, προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνέδριο με τίτλο: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

Στην απαντητική επιστολή του ο κ. Κοντονής αντιτίθεται στην προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού και του ναζισμού και χαρακτηρίζει «πολύ ατυχή» την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., από την άνοδο ακροδεξιών και νεοναζί.

«Σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης» υποστηρίζει ο κ. Κοντονής.

Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι η Ιστορία «δεν μπορεί να παραχαραχτεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές» και προσθέτει ότι βάσει «ιστορικών στοιχείων» τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης ήταν απελευθερωτές της Ευρώπης από τους Ναζί.

Επισημαίνει επίσης ότι ενώ ο κομμουνισμός γέννησε «δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα», ο ναζισμός είχε μόνο την εκδοχή της φρίκης.

«Έχει γίνει σαφές ότι η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο εν θέματι Συνέδριο», καταλήγει η επιστολή του κ. Κοντονή.

4127517

πηγή φωτογραφίας: eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Γιαννακάκη: Κομμουνισμός και ναζισμός δεν είναι μέρη της ίδιας εξίσωσης

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη. «Κομμουνισμός και ναζισμός δεν μπορεί να είναι μέρη της ίδιας εξίσωσης» δήλωσε στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για συμμετοχή σε συνέδριο που διοργανώνει η Εσθονική Προεδρία.

Όπως είπε η κυρία Γιαννακάκη,ο ναζισμός είχε μόνο μια μαύρη εκδοχή, ενώ ο κομμουνισμός είχε πολλές εκδοχές που γέννησαν πολλά ρεύματα, ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνεται προσπάθεια ταύτισης των δυο.

Και η κυρία Γιαννακάκη χαρακτήρισε «ατυχή» την πρωτοβουλία της Eσθονικής Προεδρίας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ταυτίζονται τα εγκλήματα του σταλινισμού με τον κομμουνισμό. Ερωτηθείσα δε για τυχόν διπλωματικές επιπτώσεις για τη στάση της κυβέρνησης η κ. Γιαννακάκη δήλωσε ότι σε τέτοια θέματα δεν είναι δυνατόν να γίνονται εκπτώσεις.

Στο πλευρό του Σταύρου Κοντονή τάχθηκε και ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook:

"Μπράβο Σταύρο .Η ιστορία ούτε διαγράφεται ούτε παραχαράσσεται" γράφει ο κ. Πολάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ