ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα αντιπαράθεση με φόντο το συνέδριο στην Εσθονία

Νέα αντιπαράθεση με φόντο το συνέδριο στην Εσθονία

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτελεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να μην κάνει δεκτή την πρόσκληση της Εσθονίας, προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνέδριο με τίτλο: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα». 

Η Νέα Δημοκρατία τονίζει σε ανακοίνωσή της πως η απόφαση αυτή προσβάλλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, σημειώνοντας ακόμη πως "ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός είναι σκοτεινές περίοδοι της ευρωπαϊκής ιστορίας", με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εμμονή στη λεγόμενη «θεωρία των δύο άκρων»..

ΝΔ: Ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός είναι σκοτεινές περίοδοι της ευρωπαϊκής ιστορίας

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στο "Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού", που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβάλλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, η ΝΔ κάνει λόγο για μία απόφαση «που για άλλη μια φορά τονίζει την ελληνική ιδιαιτερότητα και μας οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση», που «δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες».

«Υπάρχουν ιστορικές αλήθειες που πρέπει να λέγονται», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΝΔ. «Ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός είναι σκοτεινές περίοδοι της ευρωπαϊκής ιστορίας ασφαλώς καταδικαστέες από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Η διαφορετική ιδεολογική τους αφετηρία και η μεταξύ τους σύγκρουση, ούτε εξισώνει, αλλά ούτε και εξαγνίζει, κανέναν από τους δύο.

Η συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη πρέπει να αφορά κυρίως το μέλλον της. Ωστόσο, ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη και τις ευαισθησίες του κάθε Κράτους - Μέλους είναι επιβεβλημένος.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε αυτό το θέμα επιχειρεί να "ψαρέψει" ψήφους στον χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς, ενώ είναι προφανές ότι πλέον δεν έχει καμία σταθερή ιδεολογική και πολιτική βάση. Άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί από αυτή την Κυβέρνηση που αυξάνει τους φόρους, κόβει τις συντάξεις και ψηφίζει δύο- δύο τα μνημόνια», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη κάθε απόπειρα εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό

«Κάθε απόπειρα εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη, ιδίως σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ευρώπη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει «αυτονόητη και επιβεβλημένη» την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να μη συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για εμμονή στη λεγόμενη «θεωρία των δύο άκρων», σημειώνοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, οι αντιδράσεις της ΝΔ για τη συγκεκριμένη επιλογή δείχνουν τη σταθερή εμμονή της στη λεγόμενη «θεωρία των δύο άκρων», η οποία το μόνο που κάνει είναι να αθωώνει τον ναζισμό».

Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τη δημοκρατία, απέναντι στον αν-"υπαρκτό σοσιαλισμό"

«Πλήρως ανιστόρητη και άδικη», χαρακτηρίζει την ταύτιση ναζισμού-κομμουνισμού ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ανάρτηση του στο twitter.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τη δημοκρατία, απέναντι στον αν-"υπαρκτό σοσιαλισμό". Η ταύτιση όμως ναζισμού-κομμουνισμού είναι πλήρως ανιστόρητη κ άδικη», γράφει ο κ. Παπαδημούλης.

ΚΚΕ: Η άρνηση συμμετοχής ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση

«Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να μη συμμετέχει στις ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, με αφορμή την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στο συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», το οποίο διοργανώνει η βαλτική χώρα ως προεδρεύουσα της ΕΕ.

«Αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι», συνεχίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, «για την αντιλαϊκή πολιτική, που με συνέπεια εφαρμόζει μαζί με κομπλεξικούς αντικομμμουνιστές, που υπερασπίζονται τους συνεργάτες των ναζί. Όσο για την προσπάθειά της να βγάλει λάδι την ΕΕ, της θυμίζουμε ότι η εξίσωση κομμουνισμού–φασισμού είναι η επίσημη ιδεολογία της και παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται συχνά πυκνά υπό την αιγίδα της».

Βενιζέλος: "Πόσο απέχει η Εσθονία;"

Με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε στο θέμα γράφοντας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ