ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχειρηματίας πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ του Χαμόγελου του Παιδιού ενώ η Θ. Φωτίου διευκρινίζει τι ισχύει

Επιχειρηματίας πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ του Χαμόγελου του Παιδιού ενώ η Θ. Φωτίου διευκρινίζει τι ισχύει
EUROKINISSI

Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις το «Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά και τα Παιδικά Χωριά SOS, τα οποία καλούνται να πληρώσουν υψηλά ποσά ΕΝΦΙΑ, η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, δίνει διευκρινίσεις για το τι ακριβώς ισχύει σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Όπως τονίζει με δηλώσεις της στην Εφ. Συν. Η κ. Φωτίου, «κάθε φιλανθρωπικό ίδρυμα (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δίκαιου) δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ, δηλαδή εξαιρείται πλήρως για όσα κτίρια χρησιμοποιεί προκειμένου να στεγάσει παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς κ.λπ.».

Ξεκαθαρίζεται ακόμα ότι τα κτίρια που επιβαρύνονται με τον συγκεκριμένο φόρο είναι μόνο εκείνα που εκμεταλλεύεται προς όφελός του και όφελος του σκοπού του το κάθε ίδρυμα, δηλαδή ο κάθε ιδιωτικός φορέας.

Προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση περιουσιών και κληροδοτημάτων, ξεκίνησε να λειτουργεί από χθες, Τετάρτη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία υποχρεούνται οι περίπου 1.500 φιλανθρωπικές δομές ιδιωτικού δικαίου να δημοσιοποιούν αναλυτικά τα στοιχεία τους, όχι μόνο οικονομικά (ισολογισμούς κ.λπ.) αλλά και στοιχεία για το ποιος, από πότε, μέχρι πότε και πού φιλοξενήθηκε ως τρόφιμος.

Η ηλεκτρονική εγγραφή αυτών των φορέων στο Εθνικό Μητρώο είναι υποχρεωτική, δεδομένου ότι η μη εγγραφή θα οδηγήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας για όσους φορείς λειτουργούν ήδη, ενώ θα αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε νέους φορείς, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο επιχειρηματίας που πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ του «Χαμόγελου»

Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές μέρες, το «Χαμόγελο του Παιδιού» καλείτο να πληρώσει ποσό 70.335 ευρώ ΕΝΦΙΑ, το οποίο η οργάνωση χαρακτήρισε «δυσβάσταχτο και παράλογο» που θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό της.

Η ίδια η οργάνωση γνωστοποίησε σήμερα, Πέμπτη, μέσω ανάρτησής της στο Facebook, ότι κατόρθωσε να συγκεντρώσει αυτό το ποσό χάρη στη δωρεά ενός επιχειρηματία που διατηρεί ξενοδοχείο στη Σαντορίνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ