ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Παραδοχή για μείωση του κατώτατου μισθού μερικής απασχόλησης

Αχτσιόγλου: Παραδοχή για μείωση του κατώτατου μισθού μερικής απασχόλησης
EUROKINISSI

Ως το πιο «αμιγώς προστατευτικό» νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα που απαντά στα πάγια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, χαρακτήρισε η Έφη Αχτσιόγλου το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

«Για εμάς πίσω από κάθε μια από τις ρυθμίσεις, υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εργαζομένων και πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που παίρνουμε θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους», ανέφερε η υπουργός Εργασίας κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο είναι ένα προπέτασμα καπνού με διατάξεις χωρίς αντίκρισμα και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση ότι επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «διαλύθηκαν» οι μισθοί. «Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο, αυτή την στιγμή οι μισθοί σταθεροποιούνται. Παρουσιάζεται μια αύξηση στους μισθούς σε βάση τα στοιχεία του τριμήνου ενώ και η ανεργία από 26,8% που την παράλαβε την έχουμε φτάσει στο 21% . Εσείς εξομοιώσατε τον κατώτερο μισθό με αυτό τον κατώτερο της μερικής απασχόλησης», είπε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Παραδέχθηκε πάντως, ότι επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός μερικής απασχόλησης μειώθηκε, καθώς τον Νοέμβριο του 2011 ήταν 600 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2014 στα 400 ευρώ, ενώ τώρα έχει υποστεί επιπλέον μείωση 11 ευρώ.

«Από εδώ και στο εξής θα καταφέρουμε να επουλώσουμε πολλές από τις πληγές που άνοιξαν με τα μνημόνια», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ενώ «μια από τα ίδια» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «συρραφή αόριστων και πρόχειρων διατάξεων που υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα, καθώς επιχειρεί να βάλει κάτι στο άδειο καλάθι του Πρωθυπουργού» ενόψει ΔΕΘ. Για «προπέτασμα καπνού» έκανε λόγο από τη ΔΗΣΥ η Εύη Χριστοφιλοπούλου προαναγγέλλοντας την κατάθεση τροπολογιών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν επιλύονται. Το κόμμα της, όπως είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου δεν θα ψηφίσει τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση.

«Τα κόμματα του κεφαλαίου βάζουν όλο και πιο χαμηλά τον πήχη προκειμένου να ζουν με τσακισμένα δικαιώματα οι εργαζόμενοι», είπε από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης , από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει στο καλάθι της ΔΕΘ τα «καλά» κεράσια και τα «ζαρωμένα» τα φυλάει για μετά». Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Αριστείδης Φωκάς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ουτοπικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ