ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάς, Γαλλία… κεντροαριστερή συμμαχία

Ελλάς, Γαλλία… κεντροαριστερή συμμαχία
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ// ANDREA BONETTI// EUROKINISSI

"Καλύτερα δεν γινόταν. Πετύχαμε όλους τους στόχους μας και με το παραπάνω". Μ' αυτά τα λόγια ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος αξιολόγησε τα επικοινωνιακά αποτελέσματα της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα. Τα χαμόγελα περίσσευαν χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε "μετακομίσει" σχεδόν όλο το Μαξίμου, λόγω της ΔΕΘ, καθώς η γενική εκτίμηση ήταν ότι "ο Μακρόν έκανε μεγάλη αβάντα στον Αλέξη".

Οι ατάκες Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε όλα όσα το κυβερνητικό επιτελείο ήθελε να ακούσει. Σταχυολογούμε μερικές από τις ατάκες του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα:

- "Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση".
- "Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης".
- "Όχι σε πρόσθετες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και επιβολή μέτρων στην Ελλάδα που εμποδίζουν την ανάπτυξη".
- "Πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη της λιτότητας".
- "Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα".

Είναι κάτι παραπάνω από φανερή η συμβατότητα των τοποθετήσεων Μακρόν με το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης. Στις πολιτικές ατάκες θα πρέπει να προστεθεί και ο φόρος που απέτισε ο Μακρόν στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τη σημασία του για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η δε εικόνα του Μακρόν στο βήμα με φόντο τον Παρθενώνα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως παγκόσμια διαφήμιση (και, μάλιστα, δωρεάν) του ελληνικού τουρισμού.

Προφανώς επί της ουσίας ο Μακρόν δεν είπε κάτι καινούργιο για την ελληνική οικονομία, πέραν δηλαδή των γνωστών γαλλικών θέσεων. Επίσης, οι "καλές κουβέντες" που ακούστηκαν στην Αθήνα επ’ ουδενί σημαίνουν χαλάρωση των μνημονιακών απαιτήσεων. Η επίσκεψη Μακρόν ενίσχυσε την εικόνα της "επιστροφής στην κανονικότητα" που θέλει να οικοδομήσει η κυβέρνηση, αλλά μέχρις εκεί.

Στην Κεντροαριστερά μέσω Μακρόν

Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα που έχει σχηματίσει το Μαξίμου για τις επιπτώσεις της επίσκεψης Μακρόν στο εσωτερικό πολιτικό παίγνιο της Κεντροαριστεράς. Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο με στόχο να γίνει η βασική δύναμη ενός νέου κεντροαριστερού πόλου. Αντιστοίχως, βασική επιδίωξη των δυνάμεων που συσπειρώνονται στον νέο κεντροαριστερό φορέα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, κ.λπ.) είναι να φτιάξουν μια υγειονομική ζώνη αποκλεισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο του Κέντρου.

Η επίσκεψη Μακρόν, του νέο πανευρωπαϊκού αστέρα του Κέντρου, εκ των πραγμάτων δίνει ώθηση στις επιδιώξεις Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφήνει σιγά-σιγά πίσω του την εικόνα του ριζοσπάστη αριστερού γι' αυτήν του μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή. "Με τον Μακρόν στο πλάι του, ποιος μπορεί να ταυτίζει πλέον τον Τσίπρα με τον Μαδούρο;", σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος. Με δυο λόγια, Ελλάς, Γαλλία... κεντροαριστερή συμμαχία!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ