ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ:«Ναι» στις επενδύσεις, «ίσως» στη μείωση φορολογίας, να αποφασίσει το ΔΝΤ

Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ:«Ναι» στις επενδύσεις, «ίσως»  στη μείωση φορολογίας, να αποφασίσει το ΔΝΤ
ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση χωρίς αχρείαστες χρονοτριβές. Αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στη 82η ΔΕΘ.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς το ΔΝΤ εντός του προγράμματος και δήλωσε ότι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 με την Ελλάδα εκτός μνημονίων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα τάσσεται εναντίον ενός πιθανού τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό και ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να παρθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις έτσι ώστε να μην καθυστερήσει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Επιπλέον, έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα λέγοντας ότι αποδείχθηκε πως η Ελλάδα έχει πλέον συμμάχους σε διεθνές στερέωμα. Αναφέρθηκε στο κεντρικό σημείο σύγκλισης με τον Γάλλο Πρόεδρο που είναι «η ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης» και σημείωσε ότι στον διάλογο που έχει ανοίξει εντός ΕΕ, ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

tsipras1

Οι επενδύσεις προτεραιότητα της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων και υποστήριξε ότι ο λόγος που τέθηκε ο ίδιος επικεφαλής της task force για τις επενδύσεις είναι διότι θέλησε να δώσει το στίγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να ξεπεραστούν χρόνια γραφειοκρατικά κωλύματα.

Σημείωσε, όμως, ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη σεβασμού των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος κι «αυτό είναι που μας διαφοροποιεί από τους νεοφιλελεύθερους».Παράλληλα, άφησε ανοικτό παράθυρο για μείωση της φορολογίας αν η υπεραπόδοση των στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη από όσο υπολογίζεται.

«Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κάνει την αυτοκριτική της. Η ελληνική»;

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την απόπειρα συγκρότησης που γίνεται και υποστήριξε ότι είναι αναγκαίες οι συγκλίσεις και οι συνεννοήσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος, σημείωσε «που περάσαμε και την απλή αναλογική».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα έχει μετά το μνημόνιο αλλάξει. Οι δύο πόλοι είναι, πλέον «Δεξιά και Αριστερά», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε το νέο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς να τοποθετηθεί στο νέο αυτό πλαίσιο. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η οποία, όπως σημείωσε, «κάνει τον απολογισμό και την αυτοκριτική της για τις συμμαχίες με τη Δεξιά». «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στο διάλογο αυτό εντός Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε αν αυτός ο διάλογος θα γίνει και στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο.

tsipras2

Εκλογές θα γίνουν το 2019

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019», επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας. Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της 4ετίας. Συνεχίζοντας στην ίδια απάντηση είπε η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, όπως διευκρίνισε).
Έκλεισε σημειώνοντας την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και του χρόνου, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και «η Ελλάδα θα είναι σε άλλο πλαίσιο».

Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Ο Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός»

Σε ερώτηση σχετικά με την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι έχει μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον κ. Καμμένο ο οποίος «δεν είναι ακροδεξιός» και «στα χρόνια των μνημονίων διαφώνησε έντιμα και σήμερα είναι ένας εταίρος σε μια αριστερή κυβέρνηση».

«Λάθος να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος από πλευράς ΕΕ να βάλει με δική της απόφαση τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και σημείωσε ότι η Αθήνα θα επιμείνει στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος και η πίεση στην Άγκυρα για εκδημοκρατισμό.

«Θα μείνουμε σταθεροί στη θέση μας με στόχο η Τουρκία να αλλάξει στάση, ν σταματήσει προκλητικότητα, παραβιάσεις», σημείωσε. Αυτό ενόχλησε στο άρθρο μου για τον Αντρέα Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πρόσφατο άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό που ενόχλησε στο συγκεκριμένο άρθρο ήταν η παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πρώτης περιόδου του ΠΑΣΟΚ με αυτό που γίνεται σήμερα όπου, όπως είπε, υπάρχει έντονος συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της εθνικής ανεξαρτησίας.

tsipras3

Εμβληματική η μεταρρύθμιση για την Παιδεία

«Εμβληματική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση την περίοδο αυτή στον χώρο της εκπαίδευσης και οι μαθητές και οι γονείς είναι ενήμεροι για αυτή.

Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της σημερινής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει αξία στο Λύκειο, μέσα από τη μείωση των μαθημάτων στη Β' και στη Γ' Λυκείου, και, μέσω αυτού, θα προσπαθήσει να περιορίσει την παραπαιδεία. «Δεν λέω να την εξαφανίσουμε», δήλωσε, καθώς κάποια πράγματα σχετίζονται με την κουλτούρα αλλά και τον υψηλό ανταγωνισμό.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε -όπως είπε- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης είχε την προσέγγιση της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους παρόντες πόρους στην Παιδεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ