ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα: Ο Τσίπρας ανακοινώνει επιστροφή στην ανάπτυξη

Ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα: Ο Τσίπρας ανακοινώνει επιστροφή στην ανάπτυξη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στην Ελλάδα. Οι εφημερίδες Handelsblatt και Süddeutsche Zeitung σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους την αλλαγή σελίδας και την επιστροφή στην ανάπτυξη, προβάλλοντας τόσο την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ όσο και την αύξηση του τουρισμού το καλοκαίρι.

Handelsblatt: Ο Τσίπρας ανακοινώνει επιστροφή στην ανάπτυξη

«Για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια καλή εβδομάδα» γράφει στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο υπό τον τίτλο: «Ο Τσίπρας ανακοινώνει επιστροφή στην ανάπτυξη».

«Σπάνια ένας αρχηγός ξένου κράτους τού έχει απονείμει τόσες φιλοφρονήσεις, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα την Τετάρτη. Ενώ στις συνομιλίες με την ομοσπονδιακή Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ο Τσίπρας έχει κατά κάποιον τρόπο το ρόλο του ικέτη, με τον Μακρόν συναντιούνται σε κοινή αφετηρία, πράγμα που προσδίδει στον Τσίπρα ένα status πολιτικής προσωπικότητας. Ο Τσίπρας πήρε λίγη από τη λάμψη της ομιλίας του Μακρόν για την ευρωπαϊκή πολιτική στο λόφο της Πνύκας, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, με φόντο την Ακρόπολη», τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Με αυτή τη σιγουριά, ο πρωθυπουργός το Σάββατο πήγε στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης και την καθιερωμένη ομιλία σε θέματα κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Αυτή τη χρονιά «η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Η δύσκολη περίοδος πέρασε, η αλλαγή επετεύχθη και επανέρχεται η ανάπτυξη» ήταν το μήνυμα του Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι με την παρουσία του στη ΔΕΘ ξεκινά μια σημαντική χρονιά για το πολιτικό του μέλλον. Το Σεπτέμβριο του 2018 η χώρα πρέπει να αφήσει πίσω το πρόγραμμα βοήθειας και να σταθεί πάλι στα πόδια της. Από αυτό εξαρτάται το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα. Αν επιτευχθεί η έξοδος από το πρόγραμμα επιτυχώς, μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα αυτό εν όψει των εκλογών το φθινόπωρο του 2019» σημειώνει η εφημερίδα.

«Τα σημάδια φαίνονται καλά: Μετά από εννέα έτη ύφεσης, επιστρέφει η χώρα της οικονομικής κρίσης σε πορεία ανάπτυξης. Στα δύο πρώτα τρίμηνα αυξήθηκε το ΑΕΠ 0,5% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους. Συνολικά για το 2017, ο Τσίπρας εκτιμά ότι η ανάπτυξη "θα πλησιάζει το 2%". Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται στη ΔΕΘ: Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε στους 1.500 από τους 1.015 πέρυσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της τελευταίας δεκαετίας. Μόνο η Κίνα, τιμώμενη χώρα για φέτος, συμμετέχει με 167 εταιρείες» γράφει η Handelsblatt.

«Αλλάζουμε σελίδα», δήλωσε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Η εικόνα της χώρας έχει «αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο». Αυτό που απομένει είναι να ελευθερωθεί η χώρα από την επιτροπεία των πιστωτών, «χωρίς να επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος». Όταν, όμως, η Ελλάδα σε ένα χρόνο θα είναι ανεξάρτητη από την βοήθεια των πιστωτών, θα πρέπει να απευθυνθεί για χρηματοδότηση στις αγορές και γι’ αυτό χρειάζεται να προσελκύσει πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Εκλείπει μέχρι στιγμής, όπως δείχνει η υψηλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων: ενώ άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης αντλούν χρηματοδότηση με επιτόκιο κοντά στο 1%, η απόδοση των ελληνικών πενταετών ομολόγων τον Ιούλιο άγγιξε το 4,6%.

Ο Τσίπρας δήλωσε στη ΔΕΘ ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της οριστικά το Grexit και μπαίνει στην εποχή του «Grinvest». Χωρίς επενδύσεις, το γνωρίζει ο Τσίπρας, ότι η ανάπτυξη δεν θα έχει σταθερή βάση. Οι επενδύσεις, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στο εσωτερικό, πρέπει να έρθουν από το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό ο Τσίπρας ζήτησε στην επίσκεψη Μακρόν να έρθουν επιχειρηματίες στη χώρα. «Δεν θα το μετανιώσετε», δήλωσε ο Τσίπρας. Μια τολμηρή υπόσχεση. Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την γραφειοκρατία, αλλά συχνά και πολιτικά εμπόδια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

tsipras

Süddeutsche Zeitung: Μετά από επτά χρόνια διαρκούς μιζέριας η Ελλάδα επανακάμπτει

«Μετά από επτά χρόνια διαρκούς μιζέριας, η χώρα επιτέλους επανακάμπτει» εκτιμά στη έντυπη έκδοσή της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε ρεπορτάζ του Mike Szymanski με τίτλο: «Κάτι περισσότερο από Ακρόπολη και μουσακά».

«Το καλοκαίρι του 2017 δεν περιστρέφονται πλέον όλα γύρω από την κρίση στην Ελλάδα. Μετά από επτά χρόνια διαρκούς μιζέριας, η χώρα επιτέλους επανακάμπτει. Η οικονομία αναπτύσσεται και ο τουρισμός ανθεί. Ωστόσο, τα έσοδα από τη φορολογία είναι απογοητευτικά, αλλά τώρα πλέον οι κρυφοί ελεγκτές βρίσκονται επί ποδός», αναφέρει.

Το δημοσίευμα ξεκινά με αναφορά στην προσπάθεια τριών νέων Ελλήνων να δημιουργήσουν από το 2013 μια επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας που φέρει το όνομα Athens Insiders, με τη μορφή νεοπαγούς επιχειρηματικής δραστηριότητας (start – up business) και με κεντρικό στόχο των ιδρυτών της να ξεφύγουν από το φάσμα της ανεργίας στην Ελλάδα της κρίσης. Η επιχείρηση αποσκοπεί στην προσέλκυση καλύτερου τουρισμού και την προσφορά υπηρεσιών σε επισκέπτες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη, καθώς όπως επισημαίνει ο ένας από τους τρεις ιδρυτές και ιδιοκτήτες «Είναι όντως άδικο όταν ο κόσμος έρχεται στην Ελλάδα να σκέφτεται, την Ακρόπολη, την χωριάτικη σαλάτα και το μουσακά, σαν να μην υπάρχει κάτι άλλο».

Ακολουθεί αναφορά στις αυξημένες αφίξεις τουριστών το καλοκαίρι του 2017 που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αγγίξουν μέχρι το τέλος της σεζόν το αριθμό ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων. Παράλληλα, σημειώνεται ότι και η προαναφερθείσα επιχείρηση παροχής εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών ακολουθεί θετική και ανοδική πορεία, αφού από 30 πελάτες το 2013, το τρέχον έτος ο αριθμός μπορεί να αγγίξει και τους 5.000. Όπως επισημαίνεται, μετά από επτά χρόνια διαρκούς οικονομικής κρίσης, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει, ενώ για δεύτερο τρίμηνο κατά σειρά η οικονομία καταγράφει αναπτυξιακό ρυθμό που έως το τέλος του 2017 θα μπορούσε να δώσει πρόσθετα 2%. Σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, τονίζεται, έχει συμβάλει και ο τουρισμός, αφού ένας στους πέντε Έλληνες προσπορίζεται οικονομικά οφέλη, εμμέσως ή αμέσως, από το συγκεκριμένο τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Επιπρόσθετα, τονίζεται η θετική για τη χώρα συγκυρία, λόγω των εξελίξεων σε Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία που δεν προσελκύουν πλέον τουρίστες εξαιτίας της ανασφάλειας που επικρατεί, με την Ελλάδα αντίθετα να θεωρείται ακόμη ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός παρά τη φτώχεια. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο χώρος του τουρισμού αποτελεί πρώτο τη τάξει οικονομικό τομέα που μπορεί να υποστηρίξει την ευκαιρία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη, ενώ και το γεγονός ότι λόγω κρίσης οι μισθοί μειώθηκαν και οι τιμές του τουριστικού προϊόντος παρέμειναν σταθερές αποτελεί ελκυστικό στοιχείο για τους παραθεριστές. Παρατίθενται στη συνέχεια στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού για τη ραγδαία αύξηση αφίξεων κινέζων τουριστών στη χώρα, καθώς το 2015 ταξίδεψαν στην Ελλάδα 20.000 Κινέζοι, ενώ φέτος ο αριθμός τους αναμένεται ότι θα υπερβεί τις 200.000, κάτι που αποδίδεται στην εντατικοποίηση της κινεζικής επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στη στενότερη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, «η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στον τουρισμό», ενώ υπογραμμίζει ότι «διαπραγματευόμαστε αυτήν τη στιγμή με την Ινδία» για την προσέλκυση τουριστών και από αυτήν τη χώρα. Η κ. Κουντουρά σημειώνει επίσης ότι ο τουρισμός είναι κάτι που πρέπει να υφίσταται στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον το καλοκαίρι. Επιπρόσθετα, στο δημοσίευμα θίγεται το ζήτημα της επιβάρυνσης που προήλθε για τον κλάδο από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αλλά όπως δηλώνει η κα Κουντουρά ο τουρισμός ακολούθησε παρά ταύτα μία λαμπρή πορεία ανάπτυξης, ενώ σημείωσε ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο καλός τζίρος από τον τουρισμό θα μπορούσε να σημαίνει και υψηλότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος, αλλά τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται σε απογοητευτικά επίπεδα σε σύγκριση με ό, τι αναμενόταν, γεγονός που για τους γνώστες του κλάδου του τουρισμού αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι εξακολουθεί να υφίσταται σοβαρή φοροδιαφυγή. Οι φορολογικές αρχές επικεντρώνουν τους ελέγχους τους στις τουριστικές επιχειρήσεις, με κλιμάκια ελεγκτών να βρίσκονται στο δρόμο προκαλώντας την οργή των επιχειρήσεων του κλάδου, υπογραμμίζεται. Ως προς αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, η υπουργός Τουρισμού βρίσκει σωστούς τους ελέγχους αλλά δεν θεωρεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο παραπτωματικές από άλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ