ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λεβέντης: Δεν ζητώ εκλογές αλλά σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης

Λεβέντης: Δεν ζητώ εκλογές αλλά σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Την πρότασή του για συναίνεση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και το σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης, από αυτή τη Βουλή, ανέπτυξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ.

Ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ενώ έβαλε κατά του δικομματισμού που, όπως είπε, «επιχειρείται να ξαναστηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία».

«Επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ να ξαναστηθεί ένας δικομματισμός με κάθε τρόπο, με τα κανάλια, με τις δημοσκοπήσεις, με τις εφημερίδες. Επιχειρείται, ξανά, να αναβιώσουν τα βαμπίρ και τα φαντάσματα. Αυτοί που πτώχευσαν τη χώρα είναι ξανά στο προσκήνιο με τον ένα, ή με τον άλλο τρόπο και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αμνησία μας και τη λήθη μας. Αυτό προσπαθούν να κάνουν. Δεν θα τους αφήσουμε», είπε ο κ. Λεβέντης. Προσέθεσε ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό η Ένωση Κεντρώων προσπαθεί να νικήσει «μια συνεχή ομοβροντία προπαγάνδας, ένθεν και ένθεν» και τόνισε:

Δεν θα τα καταφέρουν, όμως, γιατί ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί ότι τα δύο αυτά κόμματα εκφράζουν το σάπιο και το παλιό.

Σε ερώτηση για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά και γιατί δεν συμμετέχει, απάντησε ότι ο ίδιος και το κόμμα του για σαράντα χρόνια «πάλεψαν εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όχι ως κομμάτων», «ως καθεστώτων», τα οποία «κατέστρεψαν τη χώρα», με «σκάνδαλα, ρουσφέτια», κ.τ.λ. και διερωτήθηκε: «Πώς μπορώ να πάω, από ηθικής πλευράς σας ρωτώ;».

L1

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ)

«Όποιος και να βγει θα έχει να κάνει μαζί μου»

«Δεν ανησυχώ καθόλου. Γιατί όποιος και αν βγει θα έχει να κάνει μαζί μου», συνέχισε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Πρέπει να πληρώσουν πρώτα τα 210 εκατομμύρια, τα χρέη, πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για το 1 εκατομμύριο διορισμούς και πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί έδωσαν στον Μητσοτάκη πενήντα έδρες δώρο. Γιατί λένε τώρα ότι "θα δούμε εμείς, μπορεί να μην πάμε με τον Μητσοτάκη". Και τότε γιατί δεν τον αφήνατε με ενενήντα έδρες, χωρίς το μπόνους, για να μπορώ εγώ να τον παλέψω; Καταλάβατε; Δεν μπορούν, οι κύριοι, από κατηγορούμενοι να γίνονται κατήγοροι».

Για τον πρωθυπουργό ο κ. Λεβέντης είπε ότι «προσπαθεί να σώσει, ότι μπορεί να σωθεί» και να διατηρηθεί στην εξουσία «ένα μήνα παραπάνω, δύο μήνες παραπάνω», «από τη μια είναι υπέρ της απλής αναλογικής και από την άλλη λέει "μόνος μου θα σώσω τη χώρα"», ενώ για την κυβέρνηση πρόσθεσε «από τη μια λένε ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και υπέρ των επενδύσεων και από την άλλη υπόσχονται θέσεις στο δημόσιο».

«Δεν ζητώ εκλογές»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ αν θεωρεί ότι αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για εκλογές και το ποια είναι ακριβώς η πρόταση του για τη διακυβέρνηση της χώρας απάντησε:

Εγώ δεν ζητώ εκλογές, εγώ πιστεύω ότι και αυτή η Βουλή μπορεί να φτιάξει μια κυβέρνηση, να πάρει 240 έδρες, η οποία κυβέρνηση θα έχει την εντολή να μείνει η χώρα στο ευρώ και επιτελέσουμε τις μεταρρυθμίσεις.

Σε τοποθέτηση του για την εξωτερική πολιτική της χώρας τόνισε ότι «είναι χρέος μας να αναπτύξουμε σχέσεις με την Κίνα, με την Ινδία και με όλους, αλλά με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας».

Επανέλαβε, εν συντομία, τα εννέα σημεία που είχε προτείνει η Ένωση Κεντρώων για την ανασυγκρότηση του κράτους και την έξοδο από την κρίση, με συναίνεση. «Ούτε το παρελθόν με εμπνέει γιατί ήταν άδικο, ούτε και αυτό το καταλυμένο κράτος» είπε ο κ. Λεβέντης.

l2

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ)

Σε ερώτηση για το ζήτημα της Eldorado Gold και την πρόσφατη ανακοίνωση της, ο κ. Λεβέντης είπε ότι η Ένωση Κεντρώων θα κάνει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό να απαντήσει για αυτό το θέμα, διευκρινίζοντας ότι ως κόμμα, δεν έχει λάβει ακόμη θέση για το θέμα, γιατί δεν γνωρίζει «εάν οι περιβαλλοντικοί όροι καλύπτονται».

«Εάν αυτό δεν ισχύει», είπε ο κ. Λεβέντης, «τότε πρέπει η εταιρία να συμμορφωθεί και η κυβέρνηση να χορηγήσει αμέσως τις σχετικές άδειες».

«Καταθέτουν, λένε, στις υπηρεσίες φακέλους που είναι άδειοι, δεν έχουν μελέτες μέσα. Αυτά πρέπει όμως να ελεγχθούν, γιατί είναι ένα κατηγορητήριο που βγαίνει από τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική και δεν μπορώ να το υιοθετήσω απόλυτα», είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Να μας τους φέρει τους φακέλους στη Βουλή».

«Δεν θέλουμε εδώ να έρθουν σαν νταβατζήδες οι ξένοι, δεν είναι προς τιμήν μας, αλλά δεν είμαστε και τρελοί σε μια εποχή τέτοια να διώχνουμε, χωρίς εξήγηση και χωρίς δικαιολογία, επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ