ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό και Σκοπιανό «μονοπώλησαν» τη συνάντηση Κοτζιά - Γκουτέρες

Κυπριακό και Σκοπιανό «μονοπώλησαν» τη συνάντηση Κοτζιά - Γκουτέρες
Φωτογραφία Αρχείου ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κοτζιάς, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την συνάντηση «ενδιαφέρουσα», σημειώνοντας ότι ο κ. Γκουτέρες εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ειδικότερα όσον αφορά το ονοματολογικό, στο πλαίσιο της συζήτησης – παρόντος του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς – ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας» να συζητηθεί μετά τον Οκτώβρη και την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα, «εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός».

Ως προς το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε στον κ. Γκουτέρες τη βούληση της Ελλάδας για τη συνέχιση των συζητήσεων στη βάση των προτάσεων «που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι». «Υπογραμμίσαμε», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ» που κατατέθηκε την τελευταία βραδιά της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά και αφορούσε το πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις σχετικά με την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα, «ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Γκουτέρες ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του και επιπρόσθετα διατύπωσε την ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινοβουλευτικού οργάνου το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει πιο ελκυστικός ο ΟΗΕ στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με απουσία δυσμενών αντιδράσεων προς την Ελλάδα στο θέμα της παραλαβής των αντιπυραυλικών συστημάτων S300, σε αντίθεση με την Τουρκία τώρα και την αγορά των S400, τόνισε χαρακτηριστικά: «Κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την Ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω σήμερα τον χρόνο να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα, αλλά θα το κάνουμε (...)».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Ήταν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος εξέφρασε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Κουβεντιάσαμε τρία ζητήματα.
Το πρώτο αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ όπου εμείς υποστηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις του και επιπρόσθετα διατύπωσα και την δικιά μας επιπλέον πρόταση για την δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού παγκόσμιου οργάνου το οποίο θα έχει την δυνατότητα να κάνει πιο ελκυστικόν τον ΟΗΕ, αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών.

Το δεύτερο θέμα που κουβεντιάσαμε ήταν για τα Σκόπια -ήταν και ο κ. Νιμιτζ που είχε δει προχθές τον Βασιλάκη στο Λονδίνο για την πορεία των συζητήσεων. Όπως ξέρετε, μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με τα θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζητήσουμε και για τα ζητήματα του ονόματος.
Και το τρίτο ήταν η συζήτηση για το κυπριακό. Εμείς εκφράσαμε την βούληση μας να συνεχίσουμε στα πλαίσια των συζητήσεων που είχαμε κάναμε στο Κραν Μοντανά, ειδικότερα, στις προτάσεις που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες είμασταν σύμφωνοι.

Υπογραμμισαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, που ήτανε για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και την συνθηκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κοκ. Δυστυχώς αυτό το κείμενο όπως ξέρετε εκείνο το βράδυ πλην εμου και εν μέρει της Κύπρου δεν σσυζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμποτάραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί, ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ