ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Για τις συντάξεις χηρείας θα φέρουμε ρύθμιση γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα

Αχτσιόγλου: Για τις συντάξεις χηρείας θα φέρουμε ρύθμιση γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τις επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, στις συντάξεις χηρείας, παραδέχθηκε στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τις περιπτώσεις που προκύπτουν πολύ χαμηλές συντάξεις.

Η υπουργός Εργασίας μίλησε για ένα "ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα" και σημείωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για όλα τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

«Για το επίπεδο των συντάξεων χηρείας, θα φέρουμε ρύθμιση που θα διευθετεί το ζήτημα, γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα. Το κατανοούμε το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να το κατανοήσετε και εσείς ότι είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης. Το διαπραγματευόμαστε και δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε ρύθμιση», είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της Φώφης Γεννηματά και βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον ΕΦΚΑ.

Στην ομιλία της υπερασπίστηκε το νόμο Κατρούγκαλου, κάνοντας λόγο για τρομολαγνεία που βασίστηκε σε ατεκμηρίωτα στοιχεία. «Η τρομολαγνεία που επικράτησε για το ασφαλιστικό ήδη μήνες πριν την ψήφιση του νόμου βασίστηκε εξαρχής σε ατεκμηρίωτα στοιχεία, γι αυτό και όσοι την υπερασπίστηκαν εκτίθενται διαρκώς», είπε και πρόσθεσε πως:

Το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνει λιγότερα απ’ ότι με το προηγούμενο σύστημα, κι αυτό δεν είναι υπόθεση ή εκτίμηση αλλά κάτι που επιβεβαιώνουν τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί στους επαγγελματίες αλλά και οι ίδιες οι επαγγελματικές ενώσεις.

Επεσήμανε ακόμη, ότι υπάρχει θετική απόκλιση άνω των 950 ευρώ στον ΕΦΚΑ το α’ εξάμηνο του 2017 με πλεόνασμα 467 εκατ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού ελλείμματος 510 εκατ. ευρώ και επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον εργαζόμενο με μπλοκάκι σε μισθωτό, συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ