ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Δυνατή η έξοδος από την κρίση χωρίς άλλο πρόγραμμα

Τσακαλώτος: Δυνατή η έξοδος από την κρίση χωρίς άλλο πρόγραμμα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Είναι πολύ καλή είδηση το γεγονός ότι τα ομόλογα της χώρας της Ιβηρικής έπαψαν πλέον να αξιολογούνται ως ομόλογα υψηλού κινδύνου -σκουπίδια. Αυτά δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων, Lusa, σημειώνοντας πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και πως υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup για να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα χωρίς να υπάρξει ανάγκη για άλλο πρόγραμμα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «ήταν πολύ καλή είδηση για την Πορτογαλία το γεγονός ότι τα ομόλογά της δεν αντιμετωπίζονται πια ως (junkstatus bonds)». Ωστόσο, το γεγονός αυτό «δεν σημαίνει ότι για μια προοδευτική κυβέρνηση ο τελικός διαιτητής/κριτής της απόδοσής της πρέπει να είναι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης», είπε.

«Αυτό που είναι αισιόδοξο ωστόσο, όχι μόνο για την Πορτογαλία, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια επιτυχία, ακόμη και όταν ακολουθείται μια προοδευτική ατζέντα», είπε ακόμη στο Lusa o Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα: ο Έλληνας ομόλογος του Μάριου Σεντένου δήλωσε πως η ελληνική οικονομία «ανακάμπτει» και πως «υπήρξε ένα πρώτο σημάδι από τις αγορές τον περασμένο Ιούλιο» και πως:

Yπάρχει πολιτική βούληση τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από το Eurogroup για να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς να υπάρχει ανάγκη νέου προγράμματος. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους, να υποστηρίξει το εθνικό σύστημα υγείας και να προωθήσει ένα ανθρωπιστικό πλαίσιο για την προσφυγική κρίση.

Ο υπουργός αναγνωρίζει στη συνέντευξή του πως «οι περιορισμοί που έχει η ελληνική κυβέρνηση, φυσικά, δεν προέρχονται μόνο από τις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και από το πρόγραμμα με τους πιστωτές μας», αλλά επεσήμανε ότι «ωστόσο, επιτέλους υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Στη συνέντευξη, ο Έλληνας υπουργός, τονίζει το Lusa, ότι εύχεται:

Τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ελλάδας ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσουν άλλους και θα ενισχύσουν τις δυνάμεις εκείνες που αναζητούν μια ευρωπαϊκή οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική τέτοια που να μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα όχι μόνο των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων αλλά και στην αίσθηση των απλών ανθρώπων ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ