ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραντεβού τον Δεκέμβρη δίνουν στην Κεντροαριστερά

Ραντεβού τον Δεκέμβρη δίνουν στην Κεντροαριστερά
ΕUROKINISSI

Για τα μέσα Δεκέμβρη θα μετατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η εκλογή από τη βάση του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι τεχνικές δυσκολίες της τόσο απαιτητικής διαδικασίας (μεγάλος αριθμός εκλογικών τμημάτων, on line διασύνδεσης τους, δημιουργίας βάσης δεδομένων ψηφισάντων σε πραγματικό χρόνο, κ.ά.) καθιστούν μη ρεαλιστική πλέον την ημερομηνία της 5ης Νοεμβρίου ως ημέρα διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εκλογών.

Η τεχνική προετοιμασία απαιτεί χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Vodafone στην επιστολή της προς την Επιτροπή Αλιβιζάτου ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι έτοιμη πριν τον Φλεβάρη. Ωστόσο, μάλλον, θα προκριθεί η λύση του Δεκεμβρίου (είτε στις 10 είτε στις 17) για να μην μεσολαβήσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και χαθεί το momentum της διαδικασίας.

Όχι διαδικτυακή ψήφος

Μετά την αρνητική απάντηση της Vodafone, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα δοθεί η δυνατότητα στους φίλους της Κεντροαριστεράς να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου, μιας και δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών. Το γεγονός δεν φαίνεται να οδηγεί σε απόσυρση τους Στ. Θεοδωράκη και Γ. Καμίνη που είχαν «κάνει σημαία» το ζήτημα της διαδικτυακής ψήφου. Αντιθέτως, όλοι οι υποψήφιοι αρχίζουν να ανεβάζουν στροφές στις προεκλογικές εκστρατείες τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και οι δέκα υποψήφιοι (Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Μανιάτης, Γ. Ραγκούσης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, K. Γάτσιος, Δ. Τζιώτης και Απ. Πόντας) μάζεψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις απαιτούμενες 1.000 υπογραφές από 7 τουλάχιστον περιφέρειες. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των υπογραφών που έχουν συλλέξει οι υποψήφιοι, στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι αριθμός των ψηφοφόρων θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 100.000.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι ακριβείς αφού δεν είναι σαφές ο αριθμός και η ταυτότητα αυτών που θα ψηφίσουν. Όλες, όμως, οι μέχρι τώρα μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν σαφές προβάδισμα της Φ. Γεννηματά, με τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη, Ν. Ανδρουλάκη και Γ. Μανιάτη να ακολουθούν.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (Πανεπιστήμιο Μακεδονία για τον Σκάι) τα ποσοστά είναι ως εξής:

Φ. Γεννηματά 28%

Γ. Καμίνης 20%

Στ. Θεοδωράκης 17%

Ν. Ανδρουλάκης 12,5%

Γ. Ραγκούσης 3,5%

Γ. Μανιάτης 2,5%

Άλλον υποψήφιο 16,5%

Πάντως θα πρέπει να προβληματίσει τα στελέχη της Κεντροαριστεράς ότι το ενδιαφέρον για τη διαδικασία είναι περιορισμένο. Το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η εκλογή αρχηγού του νέου φορέα, 17,5% λίγο, 15% αρκετά και μόλις 8% πολύ. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε προς τη μέρα των εκλογών τόσο θα ανεβαίνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ίδωμεν!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ