ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υψηλοί τόνοι και κόντρες ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου

Υψηλοί τόνοι και κόντρες ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο Κοντονή για την διόρθωση της ταυτότητας φύλου με τον Κώστα Κατσίκη των ΑΝΕΛ να εμμένει στις διαφωνίες του και να θέτει όρους για την στήριξη των επίμαχων άρθρων. Η συνεδρίαση σημαδεύθηκε ακόμη, από την άγρια κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης στη ΝΔ για τη στάση που κράτησε στο νομοσχέδιο.

«Σήμερα είδαμε την απόσυρση από τη συζήτηση του κ. Κυριαζίδη που είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όποτε η ΝΔ έχει εσωτερικά προβλήματα για ένα νομοσχέδιο προβάλλει το επιχείρημα της ασυμφωνίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας», ανέφερε ο κ. Κοντονής που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση για να «πέσει» το όριο ηλικίας ατόμου που επιθυμεί να προβεί σε διόρθωση φύλου στα 15 έτη. Διευκρίνισε ωστόσο, πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι πέραν της σύμφωνης γνώμης των γονέων και η επιστημονική γνωμοδότηση από το Νοσοκομείο Παίδων που ήδη εμπλέκεται στην παρακολούθηση. «Δεν είμαστε δογματικοί, ακούμε τα κόμματα και τους φορείς», είπε, απορρίπτοντας ωστόσο, το αίτημα πολλών φορέων να μπορεί να γίνει διόρθωση φύλου και σε έγγαμους, ή να γίνεται η φυλο-μετάβαση με απλή δήλωση, καθώς δεν διασφαλίζει τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΚΚΕ και τον εισηγητή του Γιάννη Δελή που είχε δηλώσει πως το φύλο προσδιορίζεται αντικειμενικά. «Το τι αισθάνεται ένας συνάνθρωπος μας σας ενδιαφέρει ή και αυτό είναι προϊόν της ταξικής πάλης», είπε και χαρακτήρισε συντηρητικές τις απόψεις που διατυπώθηκαν. Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης που σχολίασε ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται την κριτική και ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι το τοτέμ του κομμουνισμού. Για αντικομμουνιστικό παραλήρημα έκανε λόγο ο κ. Δελής.

Το νομοσχέδιο παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ (πλην του Κώστα Κατσίκη που διαφωνεί με τα επίμαχα άρθρα), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που εξέφρασε πάντως, ενστάσεις για τον περιορισμό μεταξύ έγγαμου βίου και αλλαγής ταυτότητας φύλου. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν ΝΔ και Ένωση Κεντρώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ