ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου θέλει παράκαμψη του ΚΑΣ για το Ελληνικό - Σφοδρές οι εσωκομματικές αντιδράσεις

Το Μαξίμου θέλει παράκαμψη του ΚΑΣ για το Ελληνικό - Σφοδρές οι εσωκομματικές αντιδράσεις
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επένδυση στο Ελληνικό. Από το «πουθενά», η κυβέρνηση βρίσκεται βαλλόμενη, ταυτόχρονα, από τον όμιλο Λάτση που διαμαρτύρεται για τα συνεχή εμπόδια που βρίσκει η επένδυση του Ελληνικού, από την αντιπολίτευση που την καταγγέλλει για «αντιπενδυτική στάση», από τους αρχαιολόγους που την εγκαλούν για περιφρόνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καθώς και από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει το μέρος των αρχαιολόγων.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα λόγω της συμβολικής διάστασης που έχει πάρει το ζήτημα. Πέρα, δηλαδή, από αυτή καθαυτή την απειλή ακύρωσης μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών, μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη ζημιά για την κυβέρνηση το πώς προσλαμβάνει το διεθνές επενδυτικό κοινό την καθυστέρηση στο Ελληνικό. Σε μια στιγμή που οι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν καταστήσει βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, το Ελληνικό έρχεται να υπονομεύσει την προσπάθειά τους. «Δεν μπορείς να φέρεις νέες επενδύσεις, αν δεν προχωράνε οι ήδη δρομολογημένες», λέει ανήσυχος αξιωματούχος του Μαξίμου.

Προς παράκαμψη του ΚΑΣ

Το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνει την παράκαμψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για να προσχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η επένδυση. Εισηγητές αυτής της «σκληρής» γραμμής φέρονται να είναι οι Αλέκος Φλαμπουράρης (που έχει "χρεωθεί" και την επένδυση απέναντι στον Αλ. Τσίπρα) και Νίκος Παππάς.

Είναι ενδεικτική, άλλωστε, η διαρροή που έγινε αμέσως μετά τη νέα αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό:

«Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Το θέμα της παράκαμψης του ΚΑΣ τέθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση. Το Μαξίμου, πάντως, δεν σταματάει να εκφράζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αποφασιστικότητά του να προσχωρήσει η επένδυση.

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις

Η παράκαμψη, ωστόσο, του ΚΑΣ δεν είναι απλό πράγμα. Κατ’ αρχάς, το ΚΑΣ χαίρει του σεβασμού και της υποστήριξης της αρχαιολογικής κοινότητας. Δεύτερον και κυριότερο, σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στα μέλη του Συμβουλίου. Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το περίπλοκο εσωκομματικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις των Τμημάτων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του κυβερνώντος κόμματος δεν θα μπορούσαν εύκολα να παρακαμφθούν. Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, με τους κ. Σκουρλέτη και Φίλη οι οποίοι έχουν εμπλακεί στο ζήτημα, εμφανιζόμενοι ως οι Ηρακλείς της αρχαιολογίας.

Η στάση των δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται έκφραση της στρατηγικής διαφοροποίησής του από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα αποτελεί προσπάθεια διεμβολισμού, από τα αριστερά, της τάσης των "53", τη στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λόγω του ρόλου του, είναι αναγκασμένος να υποστηρίζει 100% την επένδυση.

Τελικά αποδεικνύεται δύσβατος ο αριστερός δρόμος προς τις επενδύσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ