ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: πΓΔΜ και Αλβανία υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική

Παυλόπουλος: πΓΔΜ και Αλβανία υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη σε σερβική εφημερίδα έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επ’ ευκαιρίας της επίσκεψής του στη χώρα. Στα πλαίσια της συνέντευξης ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, αλλά και την πορεία της Τουρκίας.

«Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαμήνυσε στην ΠΓΔΜ, μιλώντας στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου.

«Προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι παρεμφερές είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς την Αλβανία: «Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο – όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας – υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στις διαχρονικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, ενώ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες «έχουν αποδείξει ότι σέβονται και τιμούν τον ιστορικό, κυριολεκτικώς, ρόλο τους για την εμπέδωση της Ειρήνης, της Ασφάλειας και της Διεθνούς Νομιμότητας στα Βαλκάνια».

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα, σημείωσε: «επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, υπογράμμισε: «Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Τώρα, που η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη αφήνουμε πίσω εκείνα που συνέβησαν και λέμε το εξής προς τους Εταίρους μας: Η Ελλάδα εκπληρώνει και θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Όμως, και κατ' εφαρμογή του θεμελιώδους κανόνα pacta sunt servanta, και οι Εταίροι μας οφείλουν να εκπληρώσουν – και είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρώσουν – τις δικές τους ανειλημμένες υποχρεώσεις. Μεταξύ των οποίων και η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, πάντοτε με πλήρη σεβασμό των κανόνων του ESM», δήλωσε ερωτώμενος για την ελληνική κρίση.

Ολοκληρώνοντας και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρείται «ικανός Πρόεδρος» δήλωσε: «Το έργο κάθε Προέδρου της Δημοκρατίας – άρα και το δικό μου- θα κριθεί στο τέλος της θητείας μου. Ως τότε κανείς δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, και πολύ περισσότερο εγώ. Άλλωστε έχω χρέος να εργασθώ ως την τελευταία στιγμή της θητείας μου για να δικαιώσω την μεγάλη -και κατά τούτο άκρως συναινετική- πλειοψηφία που με εξέλεξε. Πάντα έχω κατά νου την ρήση των Αρχαίων Προγόνων μας: 'Μηδένα προ του τέλους μακάριζε'».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ