ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά ο τρίτος γύρος του Mνημονίου. Πόσο νερό θα βάλει στο κρασί του το ΔΝΤ;

Ξεκινά ο τρίτος γύρος του Mνημονίου. Πόσο νερό θα βάλει στο κρασί του το ΔΝΤ;
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η περίοδος "αγρανάπαυσης" και προετοιμασίας της τρίτης αξιολόγησης τελειώνει σήμερα και τυπικά, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018. Το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει το άγχος για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων –το 80% από τα συμφωνηθέντα 95 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση έχει μοναδικό αντίπαλο την πολιτική φθορά που της προκαλούν τα μέτρα και τις δικές της, ενδογενείς αδυναμίες και δυσπραγίες, καθώς δεν υπάρχει κανένα ισχυρό αντιμνημονιακό μέτωπο –οι διαφωνίες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου περιορίζονται στη φράση "εμείς θα τα υλοποιούσαμε καλύτερα". Μόνη εξαίρεση το ΚΚΕ, που δεν μπορεί, βέβαια, να δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια.

Όλο αυτό το διάστημα η κοινή γνώμη "προετοιμαζόταν" προκειμένου να δεχτεί δύσκολες μεταρρυθμίσεις (π.χ. εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, αγορά Ενέργειας, πώληση ποσοστών των νερών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κ.ά.) μέσα από τις θετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (Γ. Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί, Ζ. Π. Γιούνκερ κ.ά.), ενώ η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν επί της ουσίας της οικονομικής πολιτικής αλλά για περιφερειακά θέματα που, και σ’ αυτά, πάντως, δεν υπήρχε διαφωνία επί της ουσίας (Eldorado, Σαρωνικός, επένδυση Ελληνικού, κ.ά.) Στη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, και στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12 - 15 Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον) αναμένεται να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν οι εκκρεμότητες σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση. Αμέσως μετά, στις 16 Οκτωβρίου, θα φτάσουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των θεσμών με τα 95 προαπαιτούμενα στις βαλίτσες τους.

Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου η αξιολόγηση και να ενταχθούν οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από τα προαπαιτούμενα στον οριστικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί προς το τέλος Νοεμβρίου. Τότε θα δοθεί και η μάχη κυρίως με το ΔΝΤ για το αν χρειάζονται νέα μέτρα ή όχι το 2018. Θυμίζουμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 πρέπει να φτάσει το 3,5% από 1,75% που έχει δεσμευθεί η χώρα για το 2017. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί σήμερα, Δευτέρα, προβλέπει για το 2018 πλεόνασμα 3,6%, ποσοστό που αμφισβητεί ευθέως το ΔΝΤ, το οποίο πιθανολογείται ότι θα ζητήσει νέα μέτρα. Με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πάντως, να δηλώνει ότι "φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία του προϋπολογισμού που πάνε χειρότερα από το αναμενόμενο και κάποια που πάνε καλύτερα. Η πεποίθησή μου είναι ότι αυτά αλληλοεξουδετερώνονται και επομένως δεν θα υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα" (Νέα Σελίδα, 1.10.2017). Το ζήτημα, βέβαια, είναι "πόσο νερό θα βάλει στο κρασί του" το ΔΝΤ....

Το 2017, πάντως, θα κλείσει χωρίς κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης να προβλέπουν ότι "θα έχουμε και φέτος δημοσιονομική υπεραπόδοση" (Δ. Τζανακόπουλος, Realnews), ένα μέρος της οποίας υπεραπόδοσης θα δοθεί ως "μέρισμα" σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Δεν θα δοθεί, δηλαδή, "μέρισμα" μόνο σε χαμηλοσυνταξιούχους, όπως πέρσι, αλλά σε κατηγορίες πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση. Συνολικά το "μέρισμα" αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και θα δοθεί κάπως πρώιμα, προς το τέλος Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να πάρει μπρος η εορταστική αγορά των Χριστουγέννων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ