ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπουρνούς και Κουμουτσάκος στο CNN Greece για το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Μπουρνούς και Κουμουτσάκος στο CNN Greece για το δημοψήφισμα της Καταλονίας
REUTERS/Susana Vera

Σε αχαρτογράφητα νερά εισήλθε η Ισπανία μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που σημαδεύτηκε από μία πρωτοφανή αστυνομική καταστολή.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος μιλούν στο CNN Greece για την επόμενη ημέρα της Ισπανίας, τις σκηνές βίας αλλά κρίνουν και την απόφαση του Μαριάνο Ραχόι να μην αναγνωρίσει τη διαδικασία.

Μπουρνούς: Η Ευρώπη οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς

«Η στρατηγική επιλογή της συντηρητικής κυβέρνησης του Ραχόι να επιβάλει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μέσω της χρήσης και της ενεργοποίησης ενός εξαιρετικά αυταρχικού κατασταλτικού μηχανισμού δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης και δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο συνολικά για την αντιμετώπιση αιτημάτων των πολιτών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο Γιάννης Μπουρνούς και εκτιμά ότι «η Ευρώπη οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς μέσω της επιμονής από διάφορες εθνικές κυβερνήσεις αλλά και της ηγεσίας σε μία πολύ σκληρή αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτημάτων».

«Μόνο αν αλλάξουμε σελίδα στον τρόπο που βλέπουμε τις κοινωνικές διεκδικήσεις – κάθε είδους – μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματική δημοκρατία στην Ευρώπη» σημειώνει.

Παράλληλα τονίζει ότι ο μόνος δρόμος για την εξεύρεση λύσης είναι «η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων».

Αναφορικά με τη στάση του Μαριάνο Ραχόι ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, στηριζόμενος στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που το έχει κρίνει «παράνομο» ο κ. Μπουρνούς υπογραμμίζει:

«Από τη μία υπάρχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και το ερώτημα της Δημοκρατίας. Εμείς θεωρούμε ότι ο λαός της Καταλονίας έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να βρει έναν τρόπο να εκφραστεί για αυτό το ζήτημα, χωρίς να υποστηρίζουμε το αίτημα της απόσχισης της Καταλονίας. Αυτή είναι μία δύσκολη και σύνθετη κουβέντα».

Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκή Ένωσης έδειξε «απογοητευτική στάση» σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υστέρησε να επέμβει παραγωγικά στο ζήτημα της Ισπανίας. Έπρεπε να πάρει αποστάσεις από την κλιμάκωση της βίας και να λάβει πρωτοβουλία ώστε να βοηθήσει τις συνομιλίες σε επίπεδο ισπανικού κράτους, χωρίς να έχει διάθεση να παρέμβει στα ζητήματα εσωτερικής κυριαρχίας του ισπανικού κράτους.

Κουμουτσάκος: Ο Ραχόι έπρεπε να εμπλακεί νωρίτερα σε διάλογο

Την εκτίμηση ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «έπρεπε να είχε εμπλακεί πολύ νωρίτερα σε έναν αυστηρό αλλά και ουσιαστικό διάλογο» με τους Καταλανούς εξέφρασε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο CNN Greece.

«Η βία δεν είναι τρόπος επίλυσης σύνθετων και κρίσιμων ζητημάτων. Αντί να εκτονώνει μία κατάσταση διαμορφώνει προϋποθέσεις μεγαλύτερης έντασης και για αυτό πρέπει να αποφεύγεται» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

Το εργαλείο σε τέτοιες καταστάσεις είναι ο διάλογος, ο σεβασμός του θεσμικού πλαισίου, η ειλικρίνεια και η προσπάθεια συνεννόησης.

«Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και η μετριοπάθεια και να μείνουν πίσω οι εικόνες βίας όπως και οι εικόνες αυθαιρεσίας ή οι αυθαίρετες αποφάσεις που μπορεί να λήφθηκαν από την άλλη πλευρά διότι με αλληλοεκβιασμούς δεν προχωράει τίποτα» τόνισε ωστόσο υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί «ένας χρόνος αποσυμπίεσης ώστε μετά να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν για το μέλλον της χώρας τους».

Αναφορικά με το δημοψήφισμα το οποίο η ισπανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «παράνομο» ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε:

«Άποψη και θέση μας είναι ότι το αμετάβλητο των συνόρων είναι κρίσιμο στοιχείο και η προϋπόθεση σταθερότητας για την Ευρώπη. Εμείς την Ευρώπη τη θέλουμε ισχυρή και ενωμένη και όχι ασταθή και κατακερματισμένη. Βεβαίως σεβόμαστε την απόφαση και την έκφραση των πολιτών, που όμως πρέπει να λαμβάνεται και να εκφράζεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο θεσμοθετημένο δημοκρατικό πλαίσιο και οι πολίτες να εκφράζονται με βάση τους ισχύοντες νόμους κάθε κράτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ