ΠΡΟΣΩΠΑ

S. I. Newhouse: Πέθανε ο χρυσός βαρώνος των media & ιδρυτής της Condé Nast

S. I. Newhouse: Πέθανε ο χρυσός βαρώνος των media & ιδρυτής της Condé Nast

Μετά το θάνατο του Χιου Χέφνερ, του άντρα που έφερε τον ερωτισμό στην ποπ κουλτούρα διχάζοντας, η απώλεια ενός άλλου επιδραστικού άντρα των media της Αμερικής βυθίζει το lifestyle τύπο σε θλίψη. Ο μεγαλοεκδότης, δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Condé Nast S. I. Newhouse της πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Την είδηση του θανάτου επιβεβίωσε η ίδια η οικογένεια του Newhouse που ίδρυσε μερικούς από τους πλέον εμβληματικούς τίτλους των media. Ως πρόεδρος του εκδοτικού ομίλου Condé Nast ο Newhouse έφερε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων τίτλους παλιούς (ιστορικά έντυπα που κάτω από την ηγεσία του αναγεννήθηκαν με λαμπερά δείγματα γραφής) αλλά και νέους τίτλους που όρισαν το αντρικό και γυναικείο premium lifestyle.

"Στον Si Newhouse άρεσε το ποιοτικό περιεχόμενο" σχολίασε ο ανιψιός του Στίβεν Νιουχάουζ. "Είχε πάθος για δημοσιογραφία και υποστήριζε τους επαγγελματίες της" συνέχισε αναφερόμενος στον S. I. Newhouse Jr., τον βαρώνο του εκλεπτυσμένου τύπου και ιδιοκτήτη των "The New Yorker", "Vogue", "Vanity Fair", "Architectural Digest", "Wired" και άλλων τίτλων που συνδιαμόρφωσαν την αμερικανική αλλά και παγκόσμια lifestyle βιομηχανία.

Ο Newhouse, με παρατσούκλι του το Si, και ο νεότερος αδελφός του Ντόναλντ κληρονόμησαν την εκδοτική αυτοκρατορία του πατέρα τους Samuel I. Newhouse και την ανέδειξαν σε μια κερδοφόρα βιομηχανία ιδεών και αισθητικής αξίας 12 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Newhouse είναι ο άνθρωπος που έφερε στον χώρο των περιοδικών διευθυντές με όραμα (βλ. Τίνα Μπράουν, Γκρέιτον Κάρτερ, Νταϊάνα Βρίλαντ, Άννα Γουίντουρ) και τους έπεισε ότι οι μόνοι star που έχουν λόγο στις εκδόσεις του είναι αυτοί.

Σκληρός και απαιτητικός ο Newhouse μπορεί να έδινε παχυλούς μισθούς στα στελέχη, δεν δίσταζε όμως να απολύσει όποιον δεν έφερνε το στόχο σε έσοδα, κυκλοφορίες και ουσιαστικά επιρροή.

Οι εκδόσεις του Newhouse έχουν κατηγορηθεί πολλάκις γιατί καλλιεργούν ένα lifestyle πολύ πολυμιστό, πολύ λαμπερό, πολύ συγκεκριμένο. "Έχουμε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό" έλεγε ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ότι τα προϊόντα του απευθύνονται σε λίγους -και όσους θέλουν να νιώσουν "εκλεκτοί".

Ο θάνατος του ορίζει το τέλος της χρυσής εποχής των εκδόσεων. "Με τον θάνατο του Si τα σπουδαία κεφάλαια στην ιστορία των περιοδικών κλείνουν" σχολίασε ο Κάρτερ, ο άντρας που δημιούργησε το Vanity Fair όπως το γνωρίζουμε και μετά από 25 χρόνια αφήνει το δημιούργημα του.

conde1

Ο Samuel Irving Newhouse Jr. γεννήθηκε στις 8 Νοεμβίου του 1927. Ο πατέρας του, γιος ενός Ρωσοεβραίου μετανάστη, ήταν δικηγόρος όταν αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του σε μια εφημερίδα που ήταν ζημιογόνα, τη The Staten Island Advance, το 1922.

Η εκδοτική εταιρία "Advance Publications" που δημιούργησε ο πατριάρχης της δυναστείας γιγαντώθηκε και έγινε αυτό που σήμερα αφήνει πίσω του ο βαρώνος των λαμπερών media.

Οι τίτλοι της Condé Nast, "Vogue", "Glamour", "House & Garden" & "Young Brides" ήταν ένα δώρο του πατέρα του προς τη μητέρα του Mitzi. Ερωμένη της μόδας η ίδια δέχθηκε με ικανοποίηση το δώρο της το 1959 και από τότε όλα είναι λάμψη.

Σήμερα η αυτοκρατορία κλυδωνίζεται με τα διαφημιστικά έσοδα να συρρικνώνονται και τον lifestyle τύπο να παλεύει να επαναπροσδιοριστεί σε μια αγορά απαιτητική και μπουχτισμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ