ΠΡΟΣΩΠΑ

Το απίθανο βιογραφικό του Ζακ Ντιμποσέ, ενός εκ των τριών νικητών του Νόμπελ Χημείας

Το απίθανο βιογραφικό του Ζακ Ντιμποσέ, ενός εκ των τριών νικητών του Νόμπελ Χημείας

Ο επίτιμος καθηγητής Βιοφυσικής, Ζακ Ντιμποσέ, είναι ένας από τους τρεις επιστήμονες που πρόκειται να βραβευθούν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2017, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών της Σουηδίας.

Στο πλούσιο βιογραφικό του, όπως αυτό δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου της Λωζάννης, φιγουράρουν οι σπουδές του στην βιολογία και τη βιοφυσική, καθώς και η μελέτη του για την ηλεκτρονική μικροσκοπία, την οποία ξεκίνησε το 1969, ωστόσο ο Ντιμποσέ, θέλοντας να επισημάνει πως εκτός από σπουδαίος επιστήμονας, είναι κι ένας «κανονικός» άνθρωπος, έχει συμπεριλάβει και κάποιες πολύ προσωπικές του πληροφορίες, τις οποίες δεν συναντά κανείς σε επιστημονικά CV...

Για αρχή, ο Ελβετός επιστήμονας, κάνει τη... διαφορά καθώς δεν αναφέρει την ημερομηνία γέννησής του, αλλά αυτήν κατά την οποία έγινε η σύλληψή του από τους γονείς του, ενώ ως πρώτο σημαντικό σταθμό της ζωής του, αναφέρει το γεγονός ότι σε ηλικία 4 ετών έπαψε να φοβάται το σκοτάδι «γιατί ο ήλιος επιστρέφει, όπως εξήγησε και ο Κοπέρνικος».

Στη συνέχεια ο 75χρονος επιστήμονας, αναφέρει πως τα πρώτα σημάδια της επιστημονικής του καριέρας φάνηκαν όταν ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του πειράματα, χρησιμοποιώντας μαχαίρια, βελόνες, σπίρτα και άλλα αντικείμενα, διαδικασία που ξεκίνησε όταν ήταν μόλις έξι ετών και συνεχίστηκε ως τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του.

Το 1955 έμαθε ότι είναι δυσλεκτικός, και μάλιστα ο πρώτος στο καντόνι του Βω, όπου μεγάλωνε, γεγονός που όπως σημειώνει, του επέτρεπε να είναι κακός σε όλα, αλλά και να καταλαβαίνει όλους όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

zak

Ο Ζακ Ντιμποσέ, είναι σίγουρα ένας εξαιρετικός επιστήμονας, όπως αποδεικνύεται και από την φετινή βράβευσή του με το Νόμπελ Χημείας, αναμφίβολα όμως είναι και ένας ξεχωριστός άνθρωπος, δίνοντας αξία σε γεγονότα που κάποιοι μπορεί να μην θεωρούνται σημαντικά, είναι όμως οι μεγάλες προσωπικές νίκες που κάνει ο καθένας, όπως για παράδειγμα το να μη φοβάται πια το σκοτάδι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ