ΠΡΟΣΩΠΑ

Κιμ Γιο-τζονγκ: Η μυστηριώδης αδελφή του Κιμ Γιογκ Ουν ανελίσσεται στην ηγεσία

Κιμ Γιο-τζονγκ: Η μυστηριώδης αδελφή του Κιμ Γιογκ Ουν ανελίσσεται στην ηγεσία
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Damir Sagolj

Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν βγήκε από τη «σκιά» για να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος Βόρειας Κορέας. Η Κιμ Γιο-τζονγκ είναι μία μυστηριώδης φιγούρα του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, και από το 2014, όταν πρωτοεμφανίστηκε δίπλα στον αδελφό της, έχει κάνει σημαντικά βήματα ανόδου στην ηγετική κλίματα της χώρας. Στo πλαίσιo του συνεδρίου πέτυχε ακόμη μία νίκη, λαμβάνοντας προαγωγή σε ανώτερο αξίωμα.   

Η Κιμ Γιο-τζονγκ γεννήθηκε το 1987, τρία χρόνια μετά τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Όπως συμβαίνει με όλα τα μέλη της οικογένειας δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή της μικρής αδελφής του ηγέτη της χώρας, ωστόσο, είναι γνωστό πως σπούδασε στην Ελβετία, όπως και ο Κιμ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα NK Leadership Watch, την οποία επικαλείται το CNNi, είναι βοηθός του αδελφού της και «από την ημέρα της ανόδου του διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, όλες τις δημόσιες εμφανίσεις και ανάγκες του».

«Από την άνοδο του αδελφού της στο ανώτατο αξίωμα της Βόρειας Κορέας, η Κιμ Γιο-τζονγκ παρακολουθεί τακτικά τις δημόσιες εμφανίσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν», ανέφερε το NK Leadership Watch.

2017 10 09T054444Z 1017917504 RC116317C540 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES KIMYOJONG

(H Κιμ Γιο-τζονγκ/REUTERS/Damir Sagolj)

Σύμφωνα με αξιωματούχος της Νότιας Κορέας, το 2014 είχε αναλάβει προσωρινά τα ηνία της χώρας όταν ο αδελφός της αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας λόγω του διαβήτη του.

Στη συνεδρίαση του Εργατικού Κόμματος, που έγινε το Σάββατο, η μικρή αδελφή του Κιμ έγινε αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ράι Γιονγκ-Χο, εξελέγη μέλος του οργάνου λήψης αποφάσεων του καθεστώτος. Μία από τις σοβαρότερες αποφάσεις που έχει λάβει το συγκεκριμένο όργανο ήταν και η απέλαση του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν από τη χώρα, αλλά και η εκτέλεση σημαντικού αξιωματούχου.

«Εγγύηση» τα πυρηνικά

Το Συνέδριο του Εργατικού Κόμματος κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς την ανοιχτή κόντρα της Πιονγιάνγκ με την Ουάσιγκτον με φόντο το ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας.

Την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τις αποφάσεις των προκατόχων του αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. «Οι πρόεδροι και οι κυβερνήσεις τους συζητούσαν με την Βόρεια Κορέα τα τελευταία 25 χρόνια, έκαναν συμφωνίες και ξόδεψαν τεράστια χρηματικά ποσά… κάτι που δεν έχει λειτουργήσει, οι συμφωνίες καταπατήθηκαν πριν καν στεγνώσει το μελάνι (από τις υπογραφές τους), γελοιοποιώντας τους Αμερικανούς διαπραγματευτές. Συγγνώμη, όμως μόνο ένα πράγμα θα βοηθήσει», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Τραμπ.

Το Σάββατο ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τα πυρηνικά όπλα της Πιονγιάνγκ «πολύτιμο καρπό των αιματηρών κόπων των πολιτών» του. Οι πολίτες, είπε, «επιχειρούν να προστατεύσουν το μέλλον και την εθνική κυριαρχία τους από την συνεχή απειλή των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ».

Η Βόρεια Κορέα έχει πολλάκις χαρακτηρίσει τα πυρηνικά της εγγύηση διατήρησης της εθνικής της κυριαρχίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την μοίρα χωρών όπως το Ιράκ και η Λιβύη, που εγκατέλειψαν τα πυρηνικά τους προγράμματα και έπεσαν θύμα των επεκτατικών διαθέσεων ξένων δυνάμεων.

Όπως είπε ο Κιμ, τα «πυρηνικά όπλα είναι ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο που διαφυλάττει την ειρήνη και ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου και της Βορειανατολικής Ασίας, αλλά και εγγυάται την εθνική κυριαρχία» της Πιονγιάνγκ.

Ανησυχία για νέα πυραυλική δοκιμή

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για νέα πυραυλική δοκιμή από την Βόρεια Κορέα ενόψει και της 10ης Οκτωβρίου. Είναι η ημέρα που εορτάζεται η επέτειος ίδρυσης του Εργατικού Κόμματος. Στο πλαίσιο των εν λόγω εορτασμών η Πιονγιάνγκ έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει πυραυλικές δοκιμές.

Προ ημερών ρώσος βουλευτής είχε προειδοποιήσει, ύστερα από συνάντηση του με αξιωματούχους της Πιονγιάνγκ, πως η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για νέα δομική, εκτοξεύοντας πύραυλο που μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ.

Στην ομιλία του ο Κιμ αναφέρθηκε επίσης στην οικονομία της Βόρειας Κορέας, που παραμένει ανθεκτική παρά τις πολλές και σκληρές κυρώσεις που έχει δεχθεί.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ «με χαρά επεσήμανε πως οι επιστήμες και η τεχνολογία έχουν σημειώσει άλματα προόδου, αλλά και η εθνική οικονομία έχει ενδυναμωθεί, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και των υποτελών δυνάμεων τους».

Kim Jong Un promotes sister at key North Korea ruling party summit, by Taehoon Lee and James Griffiths, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ