ΠΡΟΣΩΠΑ

Τάνια Γεωργέλας: Η «Πρώτη Κυρία» του ISIS διηγείται τη ζωή μετά την τζιχάντ

Τάνια Γεωργέλας: Η «Πρώτη Κυρία» του ISIS διηγείται τη ζωή μετά την τζιχάντ
video grab

Μόλις λίγα χρόνια πριν, η Τάνια, ζούσε στη Συρία, με τον σύζυγό της Τζον Γεωργέλας, τον Αμερικανό που ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στον ISIS. Οι δυο τους ταξίδεψαν σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποστολή τους την παροχή υποστήριξης στους τζιχαντιστές, ενώ ταυτόχρονα μεγάλωναν τα τέσσερα παιδιά τους, προορίζοντάς τα να γίνουν «δολοφόνοι».

Όμως η Τάνια, που για δέκα χρόνια ζούσε σαν κυνηγημένη, άρχισε να φοβάται για την ασφάλεια της οικογένειάς της, όταν ο σύζυγός της την εγκατέλειψε για να «γίνει ο επόμενος Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Έτσι, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αρχίσει μια καινούρια ζωή με τα παιδιά της, στο Πλάνο του Τέξας.

«Είπα στα παιδιά: Ο μπαμπάς σας εντάχθηκε στη σκοτεινή πλευρά της δύναμης. Και η μαμά ήταν κάποτε στη σκοτεινή πλευρά της δύναμης, όμως πια είμαι ένας σκοτεινός Τζεντάι», εξομολογείται, χρησιμοποιώντας ορολογία που παραπέμπει στο Star Wars η Τάνια Γεωργέλας, πιο γνωστή ως η «Πρώτη Κυρία» του ISIS, στο ντοκιμαντέρ του The Atlantic, που ξετυλίγει το ιδιαίτερο κουβάρι της ζωής της.

Ποιος είναι ο Τζον Γεωργέλας

Τεξανός, από μια εύπορη οικογένεια Χριστιανών, με ελληνική καταγωγή όπως προδίδει το επώνυμό του, ο Τζον ασπάστηκε το Ισλάμ όταν ήταν έφηβος και 13 χρόνια μετά αναρριχήθηκε στα υψηλότερα κλιμάκια του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου γνώρισε την Τάνια, μουσουλμάνα που φιλοδοξούσε να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας.

Απέκτησαν τέσσερα παιδιά και μαζί ονειρευόντουσαν να γίνουν μια οικογένεια πλανόδιων «ιερών πολεμιστών», μια… ισλαμική βερσιόν της διάσημης οικογένειας Φον Τραπ, αντικαθιστώντας τη… «Μελωδία της Ευτυχίας» με σφαγές «απίστων».

Το 2013 πήγαν στη Συρία, ελπίζοντας να καταφέρουν να μπουν στην περιοχή που κατείχε ο ISIS. Παρά τις προσπάθειές τους, μόνο ο Τζον το κατάφερε, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Η επιστροφή στο Τέξας

Έπειτα από μερικές εβδομάδες, από τη στιγμή που ο Τζον εγκατέλειψε την οικογένειά του, στα τέλη του 2013, η Τάνια αποφάσισε να πάρει τα παιδιά της και να επιστρέψει στο Πλάνο, του Τέξας, όπου ζούσαν οι γονείς του συζύγου της.

Όμως η επιστροφή δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκε να περάσουν παράνομα τα σύνορα με την Τουρκία. Φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, η Τάνια ήταν εξουθενωμένη από το μεγάλο ταξίδι, κατά το οποίο έπρεπε να φροντίζει και τα τέσσερα παιδιά της, καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες ταξίδευαν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες.

Τότε ανέλαβαν δράση οι γονείς του Τζον, που τους «έσωσαν» και τους βοήθησαν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο Τέξας.

Η νέα ζωή και η… μετάλλαξη της Τάνια

Μετά την επιστροφή της στις ΗΠΑ, η Τάνια… μεταμορφώθηκε, ακολουθώντας την ακριβώς αντίθετη πορεία από τον Τζον, ο οποίος απαρνήθηκε την οικογένεια και τα χρήματά του για την τζιχάντ. Εκείνη, απαρνήθηκε τον τζιχαντισμό για να ζήσει μια ήρεμη ζωή στην Αμερική.

Το ζευγάρι, που μέχρι πρότινος ζούσε αγαπημένο, πλέον έχει χωρίσει και όχι μόνο λόγω απόστασης, δεδομένου ότι ζουν σε ΗΠΑ και Συρία. Η Τάνια ζήτησε και πήρε διαζύγιο από τον Τζον, σταμάτησε να προσεύχεται και… μεταλλάχθηκε σε μια παραδοσιακή Τεξανή που πλέον έχει σε τέτοιο βαθμό ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία, που μόνο η προφορά της προδίδει ότι δεν είναι ντόπια.

Ο τρόπος που ντύνεται δεν θυμίζει σε τίποτα γυναίκα που τα τελευταία δέκα χρόνια διάβαζε το Κοράνι, αλλά μοιάζει πιο πολύ με κάποια που διάβαζε «πιστά» την ιταλική Vogue. Πηγαίνει σε συναυλίες και παρακολουθεί τις λειτουργίες της Ουνιταριανής Εκκλησίας, αντί να πηγαίνει σε ισλαμικό τέμενος, ενώ στην καρδιά της, τη θέση του τζιχαντιστή πρώην συζύγου της, έχει πάρει ο Γκρεγκ, ο φίλος της από τη Μινεσότα, με τον οποίον βγαίνουν ραντεβού στα μπαρ και τα μπιστρό στα βόρεια προάστια του Ντάλας.

Ο δημοσιογράφος Γκριμ Γουντ, περιγράφοντας τη συνάντησή του με την Τάνια, σημειώνει πως βλέποντάς την, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τον σκοπό στον οποίο μέχρι λίγο καιρό πριν είχε αφοσιώσει τη ζωή της.

Η ίδια λέει πως συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τη μεταστροφή της από τον τζιχαντισμό σε μια πιο «κανονική» ζωή. Μάλιστα δημοσίευμα της Daily Mail, ήγειρε ερωτήματα για το αν η όμορφη βρετανίδα είχε πραγματικά κόψει όλους τους δεσμούς με τον σύζυγό της και τον ISIS.

Σύμφωνα με τον Γουντ, στον τρόπο σκέψης και έκφρασης της Τάνια, είναι εμφανή τα κατάλοιπα από την πλύση εγκεφάλου των τζιχαντιστών, αν και η ίδια λέει πως δεν υποστηρίζει βίαιες ενέργειες. «Μου είπε πως δεν θεωρεί τους Σιίτες πραγματικούς μουσουλμάνους, αλλά και ότι αποδοκιμάζει τον βομβαρδισμών των ακολούθων του ISIS απλά επειδή θέλουν να ζήσουν σε ένα χαλιφάτο», αναφέρει ο Γουντ, σημειώνοντας πάντως πως αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία της Τάνια, αυτό είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ