Τερέζα Μέι: Η «άκαμπτη και εργασιομανής» πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας
REUTERS
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τερέζα Μέι: Η «άκαμπτη και εργασιομανής» πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας

Η 61χρονη βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο της χρονιάς, αφού στο παρά πέντε της εκπνοής του έτους κατάφερε να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για το Brexit και να επιτύχει μια συμφωνία για την πρώτη φάση αποχώρησης από την ΕΕ.

Η Μέι που από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής καριέρας είχε διατυπώσει τη φιλοδοξία να περάσει το κατώφλι της Downing Street και να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη Θάτσερ, ανέλαβε τα ηνία των Συντηρητικών μετά την απομάκρυνση του Κάμερον, ως η υποψήφια που θα μπορούσε να «ενώσει» το κόμμα.

Η Μέι ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν από τη πρώτη στιγμή ότι δεν επρόκειτο να χαρίσουν τίποτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και η διαδικασία του «διαζυγίου» θα ήταν σκληρή και όπως αποδείχτηκε σε αρκετές περιπτώσεις ο άνθρωπος που θα διαχειριζόταν αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να διαθέτει ατσαλένια νεύρα.

Η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούνιο και στη συνέχεια σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας με το DUP, το δεξιό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, μια κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, τόσο για την παράταιρη συμμαχία, όσο και τη σταθερότητα αυτής της κυβέρνησης.

Η μέχρι τώρα θητεία της βρετανίδας πρωθυπουργού τα είχε όλα. Προσβολές, απομόνωση, ηχηρές αποχωρήσεις από την κυβέρνηση, εσωκομματικές ανταρσίες, σχέδια ανατροπής της, ακόμη και σχέδιο δολοφονίας της, τρομοκρατικές επιθέσεις, ευτράπελα, μια ιδιότυπη συμμαχία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κι έναν Τζέρεμι Κόρμπιν στην αντιπολίτευση, σημαντικά ενισχυμένο κατά την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για εκείνη.

Ο βρετανικός Τύπος σκιαγραφώντας το προφίλ της την χαρακτηρίζει ως μια ανθεκτική και άκαμπτη γυναίκα, μια πολιτικό που δεν διαθέτει ρητορικά χαρίσματα αλλά επικεντρώνεται στις πράξεις, όπως η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, είναι εργασιομανής και τελειομανής και σύμφωνα με βουλευτές που ανήκουν στο κόμμα της, μια «δύσκολη γυναίκα».

Η ιδιωτική της ζωή είναι ιδιωτική

Η Τερέζα Μέι δημοσιοποιεί μόνο τα απολύτως απαραίτητα για την προσωπική της ζωή. Πέρα από την αγάπη της για τα εκκεντρικά παπούτσια, της αρέσει να κάνει διακοπές στην Ελβετία, αφού λατρεύει την αναρρίχηση, αγαπά τα ζυμαρικά με μια σαφή προτίμηση στον σεφ Τζέιμι Όλιβερ και πηγαίνει κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Με τον σύζυγό της Φίλιπ, που είναι τραπεζίτης, δεν έχουν απογόνους, με την ίδια να δηλώνει σε συνέντευξή της ότι «δεν έτυχε, για λόγους υγείας» να κάνει παιδιά.