ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα «υπέρλαμπρα αστέρια» της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς

Τα «υπέρλαμπρα αστέρια» της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς
REUTERS/Sergio Perez

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τα αστρονομικά ποσά που κερδίζουν οι μεγάλοι «σταρ» του αθλητισμού και μάλιστα σε τέτοιες δύσκολες εποχές για ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού του πλανήτη... Τι μπορεί όμως να πει ο οποιοσδήποτε για εκείνους τους ακριβοπληρωμένους άσους, που ένα σημαντικό μέρος αυτών που κερδίζουν, σπεύδουν να το προσφέρουν σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκες ή σε ιδρύματα που φροντίζουν για ανθρώπους που έχουν ανάγκη;

Από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον ΛεΜπρον Τζέιμς έως τη Σερένα Ουίλιαμς και τον Τζέι Τζέι Γουάτ, αθλητές που διακρίνονται και εκτός γηπέδων, με μόνιμη φιλανθρωπική και ακτιβιστική δράση, αλλά και αθλητές που ανέπτυξαν την δραστηριότητά τους μετά από μια φυσική καταστροφή που έπληξε ολόκληρες πολιτείες και νησιά, όπως οι φονικοί τυφώνες Χάρβεϊ και Μαρία. Έτρεξαν, συγκέντρωσαν χρήματα, πρόσφεραν οι ίδιοι μεγάλα ποσά ή ίδρυσαν ολόκληρα ιδρύματα προς εξυπηρέτηση, ανακούφιση και πρόοδο των ανήμπορων συνανθρώπων μας.

Το πιο αναγνωρισμένο παγκοσμίως αθλητικό περιοδικό «Sports Illustrated» έχει καθιερώσει από το 1987 να αναδεικνύει στο τέλος κάθε χρόνου τους αθλητές εκείνους που διακρίθηκαν σε αυτόν ειδικά τον τομέα, τους «Αθλητές που φροντίζουν» όπως τους ονομάζει. Κι εφέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τότε που το ξεκίνησε, παρουσιάζει κατ` επιλογή μια 18αδα «σούπερ αστέρων», οι οποίοι τόσο τα τελευταία χρόνια όσο και ειδικότερα μέσα στο 2017, πρόσφεραν στον συνάνθρωπό τους.

Ας τους δούμε έναν προς έναν...

  1. Τζέι Τζέι (Τζάστιν Τζέιμς) Γουάτ(ΗΠΑ - Αμερικανικό ποδόσφαιρο)

Πρώτος-πρώτος στη λίστα ο αμυντικός των Χιούστον Τέξανς. Ίδρυσε φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ώστε να έχουν την ευκαιρία μετά το σχολείο να ενταχθούν σε μια ασφαλή κοινότητα, αλλά και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Φέτος τον Αύγουστο δημιούργησε κι έναν λογαριασμό μέσω ίντερνετ, ώστε να συγκεντρώσει χρήματα για τα θύματα του τυφώνα Χάρβεϊ. Αρχικός στόχος ήταν τα 200.000 δολάρια, όμως συγκεντρώθηκε το ποσό των 37.097.298 δολαρίων, δηλαδή 185 φορές μεγαλύτερο από αυτό που προσδοκούσε!

  1. Κόλιν Κάπερνικ(ΗΠΑ - Αμερικανικό ποδόσφαιρο)
    Ο άσος των Σαν Φρανσίσκο 49ers ήταν ο φετινός αποδέκτης του βραβείο «Muhammad Ali Legacy», αλλά και από τους πρώτους παίκτες του NFL, που προχώρησαν σε διαμαρτυρία μέσω του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ. Πέρυσι κράτησε την υπόσχεσή του, που ήταν να δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε οργανώσεις αφοσιωμένες στην φροντίδα καταπιεσμένων ανθρώπων ή κοινοτήτων. Φέτος έκανε ένα μεγαλύτερο βήμα, καθώς αύξησε τη δωρεά του σε αυτούς τους οργανισμούς και παράλληλα φρόντισε ο ίδιος να προσφερθούν παιδικά κρεβάτια και έπιπλα σε ανύπαντρες και άπορες μητέρες στην Ατλάντα, καθώς και κρεβάτια σε οίκους παροχής βοήθειας αστέγων στη Νέα Υόρκη.
  1. Κάρλος Μπελτράν(Πουέρτο Ρίκο - Μπέιζμπολ)
    Μετά το χτύπημα του τυφώνα Μαρία, δεκάδες Πορτορικανοί αθλητές σε όλο τον κόσμο συσπειρώθηκαν για να βοηθήσουν το νησί τους και ο παίκτης του Χιούστον Άστρος αύξησε σε 1,5 εκατομμύριο τη δική του προσφορά, ώστε να βοηθήσει την προσπάθεια ανάκαμψης και υπήρξε ένας σθεναρός υποστηρικτής για τη γενικότερη ευαισθητοποίηση γύρω από τις καταστροφές που υπέστησαν οι συμπατριώτες του. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο παρέλαβε από το «Sports Illustrated» το βραβείο «Ελπίδας» για το 2017.
  1. Σερένα Ουίλιαμς(ΗΠΑ - Τένις)
    Η αδελφή της κορυφαίας τενίστριας είχε δολοφονηθεί το 2013 στο Κόμπτον κι εκεί ακριβώς η ίδια δημιούργησε ένα ίδρυμα με σκοπό να προάγει τη δικαιοσύνη μέσω της εκπαίδευσης και να βοηθάει θύματα βίας. Ήδη το ίδρυμά της έχει κατασκευάσει σχολεία στην Τζαμάικα και την Κένυα και τα έχει εφοδιάσει με τον κατάλληλό σχολικό εξοπλισμό. Επίσης, έχει δημιουργήσει ένα Κέντρο παροχής πόρων και υπηρεσιών διαχείρισης για άτομα και οικογένειες που έχουν πληγεί από κρούσματα βίας.
  1. ΛεΜπρον Τζέιμς(ΗΠΑ - Μπάσκετ) Ο κορυφαίος σύγχρονος παίκτης του ΝΒΑ έχει ένα πολύχρονο φιλανθρωπικό έργο. Από το 2010, όταν αποχώρησε από το Κλίβελαντ για το Μαϊάμι και πρόσφερε 3 εκατομμύρια δολάρια για αγώνες μικρών αγοριών και κοριτσιών σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια ίδρυσε ένα ευρύτατα πετυχημένο ίδρυμα, το οποίο στοχεύει στο να επηρεάσει θετικά τη ζωή των παιδιών αυτών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 2015 το ίδρυμα έφτασε να δαπανήσει 41 εκατομμύρια δολάρια για να στείλει παιδιά να φοιτήσουν δωρεάν στο κολέγιο Άκρον. Κι εφέτος τον Νοέμβριο, το συμβούλιο του κολεγίου ενέκρινε το σχέδιο του άσου των Καβαλίερς, για την κατασκευή ενός δημόσιου σχολείου, σε συνεργασία με το ΝΒΑ.
  1. Κριστιάνο Ρονάλντο(Πορτογαλία - Ποδόσφαιρο) Το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά μιας πολύ φτωχής οικογένειας, σε ολόκληρη την καριέρα του παραμένει γενναιόδωρος σε χρόνο και χρήμα. Από το να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τα έξοδα μιας δύσκολης και πανάκριβης χειρουργικής επέμβασης ενός δεκάχρονου παιδιού το 2010, μέχρι να δώσει 5 εκατομμύρια δολάρια στο Νεπάλ, αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό του 2015. Την ίδια χρονιά δώρισε περισσότερα από 150.000 δολάρια σε κέντρο έρευνας για τον καρκίνο στην πατρίδα του, ενώ φέτος τον Οκτώβριο πρόσφερε 600.000 δολάρια σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, για παιδιά με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες. Επόμενο σχέδιό του είναι η δημιουργία ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στο Σαντιάγο της Χιλής.
  1. Κέρτις Γκράντερσον(ΗΠΑ - Μπέιζμπολ)
    Το ίδρυμά του μεγάλου άσου των Ντότζερς φροντίζει για την εκπαίδευση παιδιών στο Λος Άντζελες και έχει δημιουργήσει ακόμη σχολές στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και τη Φλόριδα, οι οποίες, όχι μόνο μαθαίνουν στα παιδιά το μπέιζμπολ, αλλά τους παρέχουν και ειδικά μαθήματα εργασίας. Ακόμη, βοηθά στο να συγκεντρώνονται χρήματα, ώστε να ενισχύονται φιλανθρωπικοί οργανισμοί, καθώς και η USO της Νέας Υόρκης και το YMCA. Ο ίδιος έκανε μια δωρεά ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός σύγχρονου συγκροτήματος για μπέιζμπολ στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως Ακαδημία νέων.
  1. Μόνικα Πούιγκ(Πουέρτο Ρίκο - Τένις)
    Η κορυφαία αθλήτρια του Πουέρτο Ρίκο δραστηριοποιήθηκε έντονα και παγκοσμίως, αμέσως μετά τον φονικό τυφώνα Μαρία, που χτύπησε τη χώρα της. Μεταξύ άλλων, δημιούργησε έναν παγκόσμιο έρανο για τα θύματα και μέχρι σήμερα η ίδια έχει προσφέρει περισσότερα από 150.000 δολάρια. «Υπόσχομαι να κάνω τα πάντα για να βοηθήσω τον τόπο μου και τους συμπατριώτες μου, ώστε να θεραπεύσουν τις πληγές και να ανοικοδομήσουν το Πουέρτο Ρίκο», έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή της καταστροφής.
  1. Τζέι Μπρους(ΗΠΑ - Μπέιζμπολ)
    Ο γεννημένος στο Μπομόν του Τέξας, πήρε την πρωτοβουλία και συνεργάστηκε με τον σύλλογό του, τους Κλίβελαντ Ίντιανς, ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό μεγαλύτερο των 200.000 δολαρίων, για τα θύματα του τυφώνα Χάρβεϊ.
  1. Καρμέλο Άντονι(ΗΠΑ - Μπάσκετ)
    Άλλος ένα «σούπερ σταρ» που ευαισθητοποιήθηκε έντονα όταν ο τυφώνας Μαρία χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο. Ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων και αρχικά πρόσφερε ο ίδιος 50.000 δολάρια, για να φτάσει τελικά να δώσει 500.000 δολάρια. «Ο μισός είμαι Πορτορικανός και είμαι περήφανος γι αυτό», δηλώνει σε κάθε ευκαιρία.
  1. Ντεσόν Γουάτσον(ΗΠΑ - Αμερικανικό ποδόσφαιρο)
    Ο 22χρονος πρωταθλητής των Χιούστον Τέξανς υποσχέθηκε πως σε αυτή τη σεζόν για κάθε τριπλή επιτυχία που θα σημειώνει ο ίδιος σε κάθε παιχνίδι, θα προσφέρει ένα ποσό και σε όσους προσπαθούν να ανακάμψουν από την καταστροφή που γνώρισαν στο πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ. Ακόμη, συναντήθηκε με τη διεύθυνση κολεγίου στη Νότια Καρολίνα, για τη δημιουργία ενός προγράμματος για το πώς θα πρέπει να δρα η Πολιτεία σε τέτοιες περιπτώσεις και βραβεύθηκε για το σχέδιο που εκπόνησε.
  1. Χουάν Χοσέ Μπαρέα(Πουέρτο Ρίκο - Μπάσκετ)
    Από την πρώτη στιγμή που το Πουέρτο Ρίκο χτυπήθηκε από τον τυφώνα Μαρία, ο παίκτης των Ντάλας Μάβερικς πήρε το αεροπλάνο της ομάδας του και μετέφερε προμήθειες στους πληγέντες. Επίσης, μαζί με τη σύζυγό του Βίβιαν Ορτίς, άνοιξαν έναν λογαριασμό, στον οποίο συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 200.000 δολάρια, που προσφέρθηκαν για την ανακούφιση των κατοίκων του νησιού.
  1. Χένρικ Λούντκβιστ(Σουηδία - Χόκεϊ)
    Ο διεθνής τερματοφύλακας των Ρέιντζερς της Νέας Υόρκης ίδρυσε ένα διεθνή ινστιτούτο επιχορηγήσεων, με αποστολή τη θετική αλλαγή της ζωής παιδιών και ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης, όσο και στον τομέα της υγείας. Ήδη έχει συνεργαστεί με το Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο Παίδων της Νέας Υόρκης και με ένα ανάλογο ίδρυμα για παιδιά στη Σουηδία, αλλά και με έναν οργανισμό που βοηθάει παιδιά τα οποία βρίσκονται σε συνθήκες φτώχιας στη Δομινικανή Δημοκρατία.
  1. Κλιφ Αβρίλ(ΗΠΑ - Αμερικανικό ποδόσφαιρο)
    Με καταγωγή από την Αϊτή ο παίκτης των Σιάτλ Σίχοκς, υποσχέθηκε για κάθε επιτυχία του στα ματς της σεζόν που ολοκληρώθηκε, να χτίσει ένα σπίτι στην Αϊτή. Μαζί με μια ομάδα παικτών του NFL, έχτισε δώδεκα σπίτια, παρέχοντας καθαρό νερό, αλλά και ένα ορφανοτροφείο, ενώ συνέβαλε οικονομικά στην ανακατασκευή ενός σχολείου.
  1. Μάικλ Μπένετ(ΗΠΑ - Αμερικανικό ποδόσφαιρο)
    Συμπαίκτης στην ίδια ομάδα με τον Αβρίλ, τα μισά από τα έσοδα που του πρόσφερε η πώληση της φανέλας του το 2017, τα δέσμευσε ως συνεισφορά σε επιστημονικά και τεχνολογικά προγράμματα τεχνών και μαθηματικών και για οργανισμούς που επικεντρώνονται στην ενίσχυση κακοποιημένων γυναικών.
  1. Κρις Λονγκ(ΗΠΑ - Αμερικανικό ποδόσφαιρο)
    Πρόσφερε φέτος 375.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει υποτροφίες στη γενέτειρά του, στο Σάρλοτσβιλ, και υποσχέθηκε τη νέα χρονιά να προσφέρει άλλα 625.000 δολάρια για να ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα, ώστε να γίνει προσβάσιμη η εκπαίδευση σε παιδιά χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
  1. Έλαϊ Μάνινγκ(ΗΠΑ - Αμερικανικό ποδόσφαιρο)
    Ο «σούπερ σταρ» των Τζάιαντς της Νέας Υόρκης υπήρξε σταθερά από τους πιο φιλάνθρωπους αθλητές του NFL. Έχει βοηθήσει να συγκεντρωθούν περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη, για μωρά με προβλήματα και για την καταπολέμηση των πρόωρων γεννήσεων, ενώ έχει οργανώσει μια εκστρατεία για την ενίσχυση παιδιών με καρκίνο, η οποία συγκέντρωσε ένα κεφάλαιο της τάξης του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
  1. Αλεχάντρο Βιλανουέβα(ΗΠΑ - Αμερικανικό ποδόσφαιρο)
    Πρώην στρατιωτικός με θητεία στο Αφγανιστάν, ο άσος των Πίτσμπουργκ Στίλερς για τρίτη σεζόν δωρίζει όλα τα έσοδα που έχει από τις πωλήσεις της φανέλας του σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες σε στρατιωτικούς με προβλήματα, ενώ ειδικά φέτος δημιούργησε μια σειρά με μπλουζάκια «Big Al΄s Army», τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν σε δύο στρατιωτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ