Νεϊμάρ: Η μεταγραφή του αιώνα
ΠΡΟΣΩΠΑ

Νεϊμάρ: Η μεταγραφή του αιώνα

Η μετακίνηση του Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 222 εκατ. ευρώ, ήταν η είδηση της χρονιάς στον παγκόσμιο αθλητισμό αφού είχε οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ. Ένα όνομα που κόστισε 222 εκατ. ευρώ στον Νασέρ Αλ Κελαΐφι και την Oryx Qatar Sports Investments. Τους ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν, δηλαδή, που «τράνταξαν» τον ποδοσφαιρικό, και όχι μόνο, πλανήτη το καλοκαίρι του 2017 όταν αποφάσισαν πως θα πληρώσουν την εξωπραγματική ρήτρα του συμβολαίου του 25χρονου Βραζιλιάνου σούπερ σταρ με τη Μπαρτσελόνα, για να του δώσουν τη φανέλα με το Νο10 και να πολλαπλασιάσουν τις ελπίδες τους για την κατάκτηση του πολυπόθητου Champions League. Μια απόφαση και μια κίνηση που προκάλεσαν προφανώς το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να ισούνται και με τον προϋπολογισμό μιας ολόκληρης χώρας ενώ δεν έλειψαν και οι συζητήσεις για το που θα φτάσουν εν τέλει τα ποσά στο ποδόσφαιρο, την ώρα που στον πλανήτη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και αρκετοί άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Οι αντιδράσεις και οι αρνητικές απόψεις ήταν αρκετές, όμως, πλέον κανείς δεν φαίνεται να θυμάται το πόσο κόστισε η μετακίνηση του Νεϊμάρ από τη Βαρκελώνη στο Παρίσι, ούτε τα περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο που κερδίζει ο Βραζιλιάνος. Για να καταλάβετε καλύτερα το ιλιγγιώδες του ποσού που βάζει στον τραπεζικό του λογαριασμό, σε συνδυασμό με τα έσοδα από χορηγούς και άλλες δραστηριότητες, ο Νεϊμάρ κερδίζει 1,20 ευρώ ανά… δευτερόλεπτο. Ήτοι, 72 ευρώ το λεπτό, δηλαδή 4.320 ευρώ την ώρα και συνολικά… 103.680 ευρώ την ημέρα!

Προφανώς και η ιστορική μετακίνηση του Νεϊμάρ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του 2017 στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ήταν μια κίνηση που δεδομένα θα περάσει στην ιστορία, θα μνημονεύεται για χρόνια και θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο αναλύσεων, διενέξεων και συζητήσεων γύρω από την οικονομία και τον επαγγελματικό αθλητισμό, την εμπορευματοποίησή του και την εμπλοκή πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων σε κινήσεις όπως αυτή. Ποιος είναι όμως ο πλέον ακριβός ποδοσφαιριστής που εμφανίστηκε ποτέ στην ιστορία του πλανήτη; Ο Νεϊμάρ, θα μπορούσε εύκολα να πει κανείς πως τα έκανε όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή είναι τρομερά ταλαντούχος. Είναι, έφτασαν στο σημείο να τον συγκρίνουν ακόμα και με τον Πελέ οι συμπατριώτες του, πλην όμως δεν έχει μπει ακόμα στη «ζυγαριά» με ποδοσφαιριστές όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Λιονέλ Μέσι. Στη σκιά του δεύτερου ζούσε, άλλωστε, στη Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως ήταν και δική του επιλογή να κάνει το μεγάλο βήμα για να γίνει το «αφεντικό» στο ποδοσφαιρικό τμήμα της Παρί Σεν Ζερμέν. Τόσο μέσα στο χορτάρι όσο και στα αποδυτήρια.

Ο Νεϊμάρ, πάντως, δεν έχει… σοκαριστεί από τα χρήματα που «χορεύουν» γύρω του. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με πατέρα επαγγελματία ποδοσφαιριστή, ο οποίος σε κάθε κίνηση του γιού του από τα 11 όταν και άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του, άλλωστε, έπαιξε κομβικό ρόλο και στη μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, όπως και σε αυτή στη Μπαρτσελόνα πριν από τέσσερα χρόνια (2013). «Είναι δίπλα μου από όταν ήμουν παιδί, με συμβουλεύει και διαχειρίζεται κάθε κίνηση που αφορά τα οικονομικά μου και της οικογένειάς μου», έχει δηλώσει ο Νεϊμάρ για τον πατέρα του. Σε κάθε περίπτωση, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ δεν αντιμετώπισε τις δυσκολίες που είχαν άλλα παιδιά από την πατρίδα του. Είχε όμως το ίδιο όνειρο. Να γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη. Σίγουρα κατάφερε να γίνει ζάμπλουτος, ακόμα και τώρα αν σταματούσε το ποδόσφαιρο τα χρήματα που έχει κερδίσει θα του ήταν αρκετά για να ζήσουν και οι επόμενες γενιές της οικογένειάς του. Αν σκεφτεί κανείς πως στο Μότζι ντας Κρούζες, την περιοχή της περιφέρειας του Σάο Πάουλο όπου γεννήθηκε κι έζησε ως τα 11 του όταν και πήρε την πρώτη μεταγραφή (!), το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 20.497 ευρώ τον χρόνο και ο Νεϊμάρ βγάζει τα… πενταπλάσια σε μια ημέρα, τότε μπορεί εύκολα να καταλάβει πως έχει λύση το πρόβλημα της ζωής του, των παιδιών του, των εγγονιών του και ίσως και των παιδιών των τελευταίων! Σε κάθε περίπτωση, ο Νεϊμάρ θεωρήθηκε φαινόμενο από το ξεκίνημα της καριέρας του. Η πρώτη ομάδα στην οποία έπαιξε επαγγελματικά ήταν η Σάντος, κι αυτό βοήθησε στις συγκρίσεις με τον Πελέ, με την οποία έκανε ντεμπούτο μόλις στα 17 του.


Σε κάθε περίπτωση, ο Νεϊμάρ θεωρήθηκε φαινόμενο από το ξεκίνημα της καριέρας του. Η πρώτη ομάδα στην οποία έπαιξε επαγγελματικά ήταν η Σάντος, κι αυτό βοήθησε στις συγκρίσεις με τον Πελέ, με την οποία έκανε ντεμπούτο μόλις στα 17 του. Με τον Νεϊμάρ να είναι εξαιρετικός και κομβικός, η ομάδα κέρδισε συνεχόμενους τίτλους, με αποκορύφωμα το Copa Libertadores το 2011 που ήταν ο πρώτος διεθνής τίτλος της ομάδας από το 1963. Από τότε ξεκίνησε η μεγάλη συζήτηση, για το ποιο ισχυρό ευρωπαϊκό κλαμπ, θα καταφέρει να αποσπάσει την υπογραφή του. Ο Νεϊμάρ είχε ψηφιστεί καλύτερος ποδοσφαιριστής στη Λατινική Αμερική το 2011 και το 2012, με τη Μπαρτσελόνα να κερδίζει την… κούρσα με τη Ρεάλ Μαδρίτης και άλλες μεγάλες ομάδες της Ευρώπης για τον ταλαντούχο Βραζιλιάνο. Σε ηλικία 21 ετών, ο Νεϊμάρ είδε τους Καταλανούς να δίνουν 88 εκατ. ευρώ για να τον πάρουν από τη Σάντος και μαζί με τους Μέσι και Σουάρες τα επόμενα χρόνια αποτέλεσαν την κορυφαία επιθετική τριάδα του πλανήτη. Το περίφημο «MSN», που αρκετές φορές στο Champions League είχε «πληγώσει» τη νυν ομάδα του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ, την Παρί Σεν Ζερμέν. Εν τω μεταξύ, ο Νεϊμάρ, από το 2011 είχε μπει για τα καλά στην… επιχειρηματική πλευρά του ποδόσφαιρου. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 11 χρόνων με την εταιρία αθλητικών ειδών NIKE, αλλά και αρκετές ακόμα εταιρείες. Υπολογίζεται πως ο Νεϊμάρ έχει έναν σταθερό μέσο όρο εισοδήματος από χορηγούς που πλησιάζει ή και ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Αστρονομικό ποσό, όπως φυσικά αστρονομικό ήταν και το ποσό που δαπανήθηκε εν τέλει για να αποκτηθεί από την Παρί Σεν Ζερμέν και να γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του παγκοσμίου ποδόσφαιρου.

Για να γίνει, βέβαια, πραγματικότητα αυτή η μυθική μετακίνηση, χρειάστηκε να περάσει από πολλά στάδια. Οι ιδιοκτήτες της Παρί, στενά συνδεδεμένοι με την οικογένεια που κυβερνά το Κατάρ, αρχικά πίστεψαν πως με τον πακτωλό εκατομμυρίων απλά θα πληρώσουν και θα πάρουν αυτό που θέλουν. Όπως κάνουν σε άλλες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Οι αντιδράσεις, όμως, επειδή μιλάμε για αθλητισμό όπως αναφέραμε, ήταν αρκετά μεγάλες και οι δυσκολίες αρκετές. Πρώτα από όλα, το πώς θα γινόταν η καταβολή της συγκεκριμένης ρήτρας. Η ισπανική λίγκα προβλέπει την καταβολή της από τον ποδοσφαιριστή. Ο Νεϊμάρ, που ήδη είχε πολλά χρήματα, προφανώς δεν είχε ρευστό που να φτάνει στα 222 εκατ. ευρώ. Η Μπαρτσελόνα, πάντως, στις 3 Αυγούστου 2017 ενημέρωσε πως οι νομικοί εκπρόσωποι του Νεϊμάρ είχαν καταβάλει το ποσό και ο παίκτης ήταν ελεύθερος. Παράλληλα, ενημέρωσε και την UEFA για όλες τις εξελίξεις, έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως δεν θα αντιμετωπίσει και το φάσμα οποιασδήποτε ποινής για πιθανότητα δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού με τα έσοδα που ξαφνικά απέκτησε. Την ίδια ώρα, η ισπανική λίγκα απέρριπτε την πληρωμή της ρήτρας, πλην όμως στο Παρίσι είχαν ήδη τυπώσει τη φανέλα με το νούμερο 10 και το όνομα του Νεϊμάρ, περιμένοντάς τον να κάνει την εμφάνισή του σαν… Μεσσίας στο «Παρκ ντε Πρενς» στο πλευρό του ζάμπλουτου Νασέρ Αλ Κελαΐφι.

Τα… βάσανα για τον Νεϊμάρ δεν είχαν τελειώσει, όμως, εκεί αφού στις 27 Αυγούστου 2017 η Μπαρτσελόνα κινήθηκε νομικά εναντίον του. Οι Καταλανοί απαίτησαν να τους επιστρέψει ένα ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ που του είχε καταβληθεί σαν μπόνους ανανέωσης συμβολαίου το 2016, από τη στιγμή που έφυγε από την ομάδα τους. Μάλιστα από τη Βαρκελώνη ζητούσαν να αναλάβει η Παρί Σεν Ζερμέν την πληρωμή του ποσού, αφού οι Γάλλοι, για την ακρίβεια οι Καταριανοί, ήταν αυτοί που ώθησαν τα πράγματα στα άκρα και με το έτσι θέλω σκόρπισαν εκατοντάδες εκατομμύρια για να πάρουν τον ποδοσφαιριστή. Οι δικηγόροι του Νεϊμάρ, πάντως, απάντησαν πως θα παραστούν στο δικαστήριο και θα διεκδικήσουν δικαίωση στην υπόθεση η οποία ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Πέρα, όμως, από τη διένεξη μεταξύ των δυο ομάδων και το «κρυφτούλι» που έπαιζαν όλο το καλοκαίρι Νεϊμάρ, Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν, ήρθαν και αντιδράσεις από άλλους παράγοντες στην ιστορική αυτή μετακίνηση. Αρχικά η ίδια η UEFA εξέτασε το θέμα, και το κατά πόσο είναι νόμιμη μια τέτοια κίνηση. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία με θέση της στις αρχές Αυγούστου, τόνισε πως θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταγραφής και μετά να ελεγχθεί η νομιμότητα. Την ίδια ώρα, η γαλλική λίγκα «επιτέθηκε» στην ισπανική που δεν υπέγραφε για να «φύγει» το δελτίο του Νεϊμάρ και να πάει στην Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ αρκετοί παράγοντες, πρώην αθλητές, προπονητές και άνθρωποι του ποδοσφαίρου, κατέκριναν τη μεταγραφή και το υψηλό ποσό. Αιτία, ήταν κυρίως η εμπλοκή που έχει η διοίκηση της Παρί Σεν Ζερμέν με την κυβέρνηση του Κατάρ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τεμπάς, είχε ζητήσει ακόμα και την παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση αυτή, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί ένα κράτος να διοικεί μια ποδοσφαιρική ομάδα και να δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η μεταγραφή του Νεϊμάρ δείχνει τη δυναμική εμπλοκή των Αράβων με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Η οποία είχε αρχίσει με την αγορά της Παρί Σεν Ζερμέν, συνεχίστηκε με την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ και φάνηκε να κορυφώνεται με την «βόμβα» του 2017 που δεν ήταν άλλη από τη μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Δεν ήταν, άλλωστε, λίγοι αυτοί που υποστήριξαν πως υπάρχει άμεση σύνδεση των όσων έχουν διαρρεύσει περί σκανδάλων στην απόφαση της FIFA για να γίνει το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, με τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ. Όπως και να έχει, πάντως, το 2017 θα περάσει στην ιστορία σαν η χρονιά στην οποία έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή παγκοσμίως στο ποδόσφαιρο. Τα 222 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για να μετακινηθεί ο Νεϊμάρ στη Μπαρτσελόνα, θα μνημονεύονται για πάντα. Πιθανόν πολύ περισσότερο κι από όσα θα καταφέρει ο 25χρονος επιθετικός με τη φανέλα της νέας του ομάδας, στην οποία έχει μέχρι τώρα 11 τέρματα σε 14 παρουσίες…